Zaduživanje neće imati efekta ako država ne oživi realni sektor

Dodajte komentar

Zbog najavljenog rasta kamatnih stopa od jeseni, sasvim je svejedno da li ćemo se zadužiti na međunarodnom tržištu ili kod domaćih banaka, ali to dugoročno neće imati efekta ako država ne uspije da oživi realni sektor.

To je stav sagovornika RTCG koji su komentarisali najavu da će državnom budžetu do kraja godine nedostajati najmanje 170 miliona eura.

Kako su naveli, to je očekivano jer na naplatu sada dolaze povećanje plata, uvođenje dječijih dodataka, vraćanja naknada za majke i ostale olakšice iz prethodnog perioda koje nijesu pratili najavljeni prihodi.

“I to je poruka za građane Crne Gore: ako vjeruju da su postigli veliki uspjeh povećanjem minimalne zarade, sada će sve to morati da vrate kada se vlada bude zadužila. Pošto u ekonomiji nema besplatnog ručka, na kraju to neko mora da plati. A nema ko nego građani”, smatra novinar iz Srbije Miša Brkić.

I privredi fali novca, a to što ga je mnogo u bankama jasan je indikator da postoji problem u ekonomiji, smatra ekonomski analitičar Mirza Mulešković.

Problem će, kako su najavili donosioci odluka, pokušati da riješe zaduživanjem i to prvo kod domaćih banaka. No, sagovornici RTCG upozoravaju da je era jeftinog novca iza nas.

“Centralne banke velikih država su počele da podižu referentne kamatne stope. Te referentne kamatne stope utiču na podizanje kamatnih stopa kod komercijalnih banaka. Vladi je sada svjedno gdje će se zadužiti – na međunarodnom tržištu ili kod poslovnih banaka”, kazao je Brkić.

Zbog očekivanog rasta kamatnih stopa od jeseni, zaduženje bi trebalo realizovati što prije. U međuvremenu treba razmišljati i kako da se oživi ekonomija.

“Privreda je u posljednje vrijeme zapostavljena – još od mjera zbog pandemije koronavirusa. Nisam vidio mjere koje su bile posvećene privredi. A moramo da znamo – ukoliko ne ojačamo privredu i ne zavrtimo novac, ne možemo da očekujemo rast crnogorske ekonomije”, smatra Mulešković.

Da bi sve to dugoročno dalo efekta, neophodno je da se racionalizuju troškovi i prestane s novim zapošljavanjima u javnoj upravi i državnim preduzećima.

Izvor: RTCG

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *