Pokret Evropa sad: Ukidanjem Montenegro Works-a Vlada potvrđuje da je partitokratska

Dodajte komentar

Povodom medijskih najava da je Komisija za ekonomsku politiku i finansijski sistem predložila da se pokrene postupak likvidacije kompanije „Montenegro Works“, moramo saopštiti da to pokazuje nerazumijevanje potrebe za dobrim upravljanjem državnim preduzećima, ali i sujetu aktuelne Vlade i njen bjelodano partitokratski karakter, saopštili su iz Pokreta Evropa sad.

Oni su kazali da je suštinski razlog za osnivanje „Montenegro Works“-a bilo neefikasno i loše upravljanje privrednim društvima u vlasništvu države, koje je prouzrokovalo ogromne troškove za državu, uključujući i pozajmice koje otplaćuju građani. Uz to su podsjetili da su zbog neodrživog upravljanja brojna preduzeća propadala.

“Ministarstva, a u prvom redu resor finansija, bila su zatrpana zahtjevima menadžmenta preduzeća za finansijskim analizama i stručnom pomoći. Samo neke od posljedica pređašnjeg stanja su troškovi nastali aktiviranjem garancija za kredite poput onih Crnogorske plovidbe AD Kotor i Barske plovidbe AD Bar, zatim nezakonita državna pomoć isplaćivana pojedinim preduzećima, kao što je Montenegro Airlines”, naveli su iz nove političke organizacije.

Oni su ocijenili da aktuelnoj Vladi „Montenegro Works“ ne odgovara, jer zabranjuje izbor odbora direktora po političkoj osnovi.

“Paradoks je i namjera Vlade da, umjesto kroz „Montenegro Works“, politički uticaj na državna preduzeća smanjuje uz pomoć ministarstava, odnosno onih koji su u prethodnom periodu imenovanja predlagali isključivo na osnovu političke pripadnosti. Kao primjer neozbiljnosti ovakvog predloga, podsjećamo na činjenicu da je Ministarstvo kapitalnih investicija ukinulo upravo Odjeljenje za unaprjeđenje korporativnog upravljanja”, stoji u saopštenju.

Pokret “Evropa sad” smatra simptomatičnim da je ovakva najava Vlade stigla dan nakon predstavljanja analize stanja državnih kompanija.

“Ta analiza, da podsjetimo, pokazala je da menadžmenti nemaju dovoljno znanja ili želje da obezbijede pozitivno poslovanje, a da je od osam do sada analiziranih preduzeća, svega tri dobilo pozitivno mišljenje eksterne revizije na bilanse iz 2021. godine” kazali su oni.

Prema njihovim riječima, manjinska Vlada vrijeme troši na “malignog partijskog uticaja u privredi”.

“Sa žaljenjem konstatujemo da manjinska Vlada, koja je za svoj cilj proklamovala deblokadu institucija i ubrzanje evropskih integracija, vrijeme troši na učvršćivanje malignog partijskoj uticaja u privredi, ukidajući i one kontrolne mehanizme, koji su i od međunarodnih partnera prepoznati kao reformski i pozitivni. To je još jedan razlog zašto Vlada treba da padne, a građani da na što skorijim izborima izaberu novu sposobnu izvršnu vlast”, zaključuje se u saopštenju Pokreta Evropa sad na čijem su čelu Milojko Spajić i Jakov Milatović.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *