Crna Gora uvodi aukcije za tržište obnovljive električne energije

Dodajte komentar

Crna Gora planira da poveća učešće obnovljivih izvora energije i to kroz aukcije, koje će privući privatne investicije u ovaj sektor, za što će Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pružiti tehničku podršku Ministarstvu za kapitalne investicije.

Kako je rečeno iz EBRD, za ovu podršku obezbijedili su grant, u kome učestvuju i Savezno ministarstvo finansija Austrije kroz Partnerstvo sa visokim uticajem na klimatske akcije (HIPCA), kao i Italije putem Centralnoevropske inicijative (CEI).

Cilj programa je da se Crnoj Gori pomogne da poveća korišćenje čiste energije, te izgradi održivi i diversifikovani energetski sektor stvaranjem povoljnog poslovnog okruženja za privatne investicije. Crna Gora, koja ima snažan potencijal energije vjetra i sunca, moći će tako da koristi ove resurse po konkurentnim cijenama.

“Veliko nam je zadovoljstvo što podržavamo Crnu Goru da uvede najbolje međunarodne standarde koji će omogućiti da se povećaju investicije u obnovljivu energiju. Reformom energetskog sektora, Crna Gora će moći da na dobar način iskoristi svoje bogate izvore obnovljive energije, uz pozitivan doprinos  životnoj sredini i privredi”, rekao je direktor EBRD-a u Crnoj Gori Remon Zakarija.

Potpredsjednik Vlade i ministar kapitalnih investicija Ervin Ibrahimović naveo je da će Crna Gora, u skladu sa svojim prioritetima iz oblasti energetike, “nastaviti aktivnosti na obezbjeđenju sigurnog snabdijevanja energijom, razvoja konkurentnog tržišta energije i održivog energetskog razvoja, uz aktivnu saradnju sa svima koji imaju iste ciljeve”. On je izrazio zahvalnost za finansijsku i tehničku podršku evropskih partnera uz uvjerenje da će saradnja na ovom projektu biti uspješna i doprinijeti ostvarenju zajedničkih ciljeva.

Kako su naveli, EBRD podržava Crnu Goru u razvoju održivog i diversifikovanog energetskog sektora kroz politički dijalog, tehničku pomoć i ulaganja. EBRD je do danas uložila više od 700 miliona eura u projekte u Crnoj Gori.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *