Obaveze veće od imovine za 1,77 miliona eura

Dodajte komentar

Državno preduzeće Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS) iskazalo je na kraju prošle godine tekuće obaveze u visini od 4,12 miliona eura, što je više od tekuće imovine za 1,77 miliona eura. Pored toga, društvo je ostvarilo neto gubitak od 573,7 hiljada eura i iskazalo akumulirani gubitak od 6,5 miliona eura. Takođe, društvo nije izmirilo obaveze iz i na lična primanja za period od 2016-2021. godine u iznosu od 3,49 miliona eura, naveo je nezavisni revizor u izvještaju koji su akcionari usvojili.

“Uzimajući u obzir navedeno, rukovodstvo je svjesno da u ovom trenutku postoje neizvjesnosti oko sposobnosti OŽVS da iz vlastitih izvora ostvari svoje potrebe za finansiranjem. Ove činjenice ukazuju na postoj anje materijalno značajnih neizvjesnosti koje mogu da izazovu sumnju u pogledu mogućnosti dru štva da pos luj e u skla du
sa načelom stalnosti poslovanja”, piše u izvještaju koji potpisuje ovlašćeni revizor Zorica Vujović iz “Audit kom”.

Za otklanjanje navedenih neizvjesnosti pri primjeni načela stalnosti poslovanja, rukovodstvo je uzelo u obzir sledeće: Uz podršku države, kao većinskog vlasnika, društvo je uključeno u “Projekat saniranja i unapređenja željeznice Crne Gore, koji se većim dijelom finansira iz donacija Evropske unije i kredita evropskih finansijskih institucija kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WB6IF) za koji je država obezbijedila neophodne garancije.

“U planu je da se društvu u okviru ovog projekta opredijele sredstva u iznos od oko šest miliona eura, u periodu od 2021. do 2023. godine. Aktivnosti na Projektu su započete iu toku je izbor konsultanta za implementaciju projekta. Pored toga, Društvo je u svojim planovima predvidjelo da će u narednoj godini ostvariti bolje rezultate kroz procesunapređenja poslovnih aktivnosti pružanja usluga zamjene drvenih podova metalnim na voznim sredstvima. Rukovodstvo smatra da je neizvjesnost u vezi sa vremenski neograničenim poslovanjem značajno smanjena. Naše mišljenje sa rezervom nije modifikovano u pogledu ovog pitanja”, naveo je revizor.

Skrenuli su pažnju da OŽVS vodi jedan sudski spor u kom je tuženi.

“Vrijednost sudskog spora koji se vodi protiv društva za povraćaj zemljišta iznosi 2,3 miliona eura. Rukovodstvo društva ne očekuje gubitke u narednom periodu po osnovu ovog sudskog spora i shodno tome nije izvršilo rezervisanje za potencijalne gubitke po sudskim sporovima”, navedeno je u izvještaju.

Vlada je nedavno promijenila odbor direktora ove kompanije. Na čelo preduzeća je postavljen Milorad Vuković, dugogodišnji izvršni direktor ovog preduzeća koji je firmu ostavio u gubicima. On je sada predsjednik borda direktora državnog preduzeća. Na poziciji izvršnog direktora je bio do početka prošle godine, kada je smijenjen sa te pozicije. On je otac gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića.

Nemaju regulisano vlasništvo nad nekretninama

OŽVS je na kraju godine iskazalo knjigovodstvenu vrijednost nekretnina postrojenja i opreme u iznosu od 16,32 miliona, u okviru kojih je iskazalo zemljište u iznosu od 11,4 miliona i građevinske objekte u iznosu od 3,7 miliona eura.

Društvo nad značajnim brojem nekretnina evidentiranih u poslovnim knjigama nema regulisano vlasništvo upisom u vlasničke listove, odnosno u katastarske evidencije Uprave za nekretnine Crne Gore. Na osnovu raspoložive dokumentacije nismo bili u mogućnosti da u materijalno značajnom iznosu usaglasimo registar osnovnih sredstava Društva sa vlasničkim listovima, odnosno podacima iz katastarske evidencije Uprave za nekretnine Crne Gore o upisanom pravu svojine na određenim nekretninama. Za imovinu koju Društvo koristi u kontinuitetu za obavljanje osnovne djelatnosti a za koju nema upisano odgovarajuće vlasništvo, nije izvršeno nikakvo rezervisanje za moguće štete ili gubitke utvrdio je revizor.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *