Okrugli sto PKCG o novom PPCG: Neophodno preispitivanje i redefinisanje sistema planiranja

Dodajte komentar

Tokom izrade budućeg Prostornog plana Crne Gore 2020 – 2040, neophodno je dosljedno poštovati principe transparentnosti, inkluzivnosti i racionalnosti, smatra poslovna zajednica.

To je rečeno na okruglom stolu Privredne komore Crne Gore organizovanom kako bi poslovna zajednica iznijela svoje mišljenje u početnoj fazi izrade ovog važnog dokumenta. Oni su izrazili ozbiljne sumnje u tačnost određenih podataka, pa je jedan od zaključaka skupa i neophodnost da se preispita saznajna osnova na kojoj se plan zasniva.

Namjera organizatora bila je da se predstavnici crnogorske privrede upoznaju sa potencijalima, ograničenjima, mogućim izazovima u načinu korišćenja prostora i razvoju različitih privrednih djelatnosti. Ova sesija bila je posvećena sektorima poljoprivrede, šumarstva, vodoprivrede, rudarstva i energetike.

Predsjednica PKCG dr Nina Drakić pozdravila je opredijeljenost naručioca Plana, Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma, kao i riješenost radne grupe da se u što kraćem roku plan donese, uz ocjenu da vremenski opseg za koji se on radi dodatno govori o značaju dokumenta.

Učesnici su ukazali na neophodno preispitivanje i redefinisanje sistema planiranja, kao i reorganizaciju da bi se adekvatno odgovorilo na aktuelnu situaciju.

„Ukazano je na probleme koji opterećuju uređenje i korišćenje prostora u Crnoj Gori i generišu situaciju do kritičnosti, pa je preporuka da se preispitaju strateška opredeljenja u pojedinim oblastima i učine pouzdanim i konkretnim. Potrebno je razmotriti viziju u koju treba ugraditi zaustavljanje negativnih trendova i redefinisanje principa, ciljeva i opredjeljenja održivog razvoja. Sugeriše se resornom ministarstvu MEPPU da se, paralelno sa izradom plana, redefiniše sistem planiranja i zakonska regulativa iz te oblasti, kako bi se nakon donošenja PPCG obezbjedio sistem za njegovu realizaciju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *