Damjanović najavio “13. penziju”: Izdašnija jednokratna pomoć za sve penzionere

Dodajte komentar
Ministar finansija i socijalnog staranja Aleksandar Damjanović najavio je da njegov resor i Vlada planiraju da kroz rebalans budžeta obezbijede jednokratnu pomoć za sve penzionere u Crnoj Gori, tzv. trinaestu penziju.
Tokom konsultativnog saslušanja u Skupštini kazao da će pomoć biti izdašnija u odnosu na prethodne koje su izdvajane za ovu kategoriju stanovništva.

“Imajući u vidu težak socijalni status najvećeg broja penzionera u državi i najave dosta problematične jeseni u smislu snabdijevanja osnovnim životnim namirnicama i energentima i njihove cijene, u Vladi i Ministarstvu smo mišljenja da ćemo obezbijediti jednokratku pomoć za sve penzionere u Crnoj Gori. Možemo je nazvati tzv. 13. penzijom. Razmislićemo o momentu kada ćemo obezbijediti ta sredstva i kada će ih penzioneri dobiti. Ona će biti mnogo izdašnija u odnosu na dosadašnju pomoć koju su penzioneri dobijali u iznosu od 50 eura koje su bile neophodne tokom pandemije i u martu ove godine”, saopštio je on.

Kako je naveo, Ministarstvo finansija priprema da u okviru rebalansa budžeta sagleda do kraja poziciju penzionera naročito u odnosu na budžetska sredstva i nivo tekućih penzija.

“U decembru prošle godine je usvojen Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju gdje je utvrđeno da minimalna penzija treba da bude 200 eura, a što se odnosi na oko 27.000 penzionera. Ta primjena zakona počinje 1. septembra 2022. godine i to uvećanje će koštati državu oko 1,35 miliona eura mjesečno, odnosno 16 miliona godišnje. Predlagač je tada procijenio da će efekat biti četiri miliona eura”, zaključio je Damjanović tokom konsultativnog saslušanja.

Izvor: Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *