Kineska kompanija Shandong Hi Speed Group žečli da gradi podzemne garaže u Podgorici

Dodajte komentar

Kineska kompanija Shandong Hi Speed Groupzainteresovana je za učešće u projektu izgradnje podzemnih garaža u Podgorici, saopšteno je iz Glavnog grada.

Kako su naveli, gradonačelnik Podgorice ugostio je predstavnike ove kompanije koja je zastupljena na tržištu regiona duže od deceniju.

Ova firma je, između ostalog, u Srbiji uspješno završila izgradnju autoputa u dužini od preko 50 kilometara u punom profilu na Koridoru 11 (dionice Obrenovac-Ub i Lajkovac-Ljig). U Sarajevu radi na rekonstrukciji i obnovi kompletne gradske tramvajske pruge, a sa gradom Beogradom je ugovorila izgradnju četiri podzemne garaže u samom centru grada. Ukupna vrijednost ovog posla procjenjuje se na oko 50 mil EUR.

Iz Glavnog grada navode da je Vuković upoznao predstavnike kompanije sa planovima Glavnog grada kada je u pitanju rješavanje problema saobraćaja u mirovanju.

– Uprava grada kontinuirano radi na pripremi tehničke i druge dokumentacije, kako bi se stekli neophodni uslovi za izgradnju podzemnih garaža u centru grada. Kroz realizaciju dva projekta – garaža ispod Trga nezavisnosti i garaža ispod Trga Božane Vučinić, plan je da Podgorica dobije preko 1100 novih parking mjesta. Na taj način steći će se uslovi za izmještanje saobraćaja u mirovanju sa površina saobraćajnica, čime će se umanjiti pritisak na prostor centra grada i taj dio osloboditi za pješački i biciklistički saobraćaj, urediće se zelene površine, ali i steći uslovi za intenzivniji razvoj djelatnosti na ovom prostoru – kazao je Vuković.

Kroz realizaciju projekta garaže ispod Trga Božane Vučinić, kazao je, očekivanje je da se u značajnoj mjeri, umanji problem parkiranja u najstarijim djelovima grada – Draču i Staroj Varoši.

Direktor kompanije Šandong za region Đenčao Džang je istakao da ova kompanija ima bogato međunarodno iskustvo u izgradnji i upravljanju projektima, posebno, iz oblasti saobraćajne infrastrukture, te da upravlja autoputevima dužine preko 7.700 kilometara u Kini, uključujući 6.156 kilometara u Šandongu. To, dodao je, čini oko 83% ukupne dužine svih autoputeva ove provincije.

Takođe je naglasio da su uspješno realizovali projekte na teritoriji zemalja regiona – Srbije i Bosne i Hercegovine, sa posebnim naglaskom na izgradnju značajnog dijela budućeg autoputa Beograd – Bar, Miloš Veliki.

Istakao je, takođe, da je ova kompanija sa Gradom Beogradom potpisala ugovor o izgradnji četiri podzemne garaže, kroz model javno privatnog partnerstva i to na lokacijama u samom centru grada, a vrijednost ovog ugovora je oko 50 mil EUR.

– U tom smislu, Džang je iskazao spremnost da ova kompanija uzme učešće i bude partner u izgradnji i realizaciji podzemnih garaža u Podgorici, a uzimajući u obzir prethodno iskustvo ove kompanije u izgradnji objekata ovog tipa. Takođe je naglašeno da pri realizaciji sličnih projekata, ova kineska kompanija kao partnere angažuje domaće firme koje raspolažu neophodnim resursima za sprovođenje ovih poslova – navodi se u saopštenju.

Predstavnicima komapnije Šandong su predočena predložena rješenja podzemnih garaža u Glavnom gradu, sa posebnim osvrtom na potencijalne modele realizacije.

Navedeno je i da analize modela, za lokacije Trg nezavisnosti i Trg Božane Vučinić, radi konzorcijum na čelu sa renomiranom svjetskom firmom iz “velike četvorke” – KPMG, u saradnji sa PTC- Public Transport Consult doo i Moravčević, Vojnović i partneri AOD Beograd.

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *