Radnici širom svijeta traže veće plate zbog inflacije

Dodajte komentar

Radnici širom svijeta zahtijevaju veće plate zbog rastuće inflacije, a sve veći broj štrajkova pogađaju ključne djelove lanaca snabdijevanja, piše Axios. Tenzije na radnom mjestu će vjerovatno stvoriti još veći pritisak na cijene u svijetu, dodaje taj američki medij.

Ove sedmice počeo je štrajk železničara u Fransuskoj, koji zahtijevaju veće plate zbog povećanja troškova života, što je dovelo do obustavljanja željezničkih usluga u toj zemlji, prenosi AP.

Državna željeznička kompanija saopštila je kako je skoro svaki četvrti voz otkazan, dok je kod regionalnih usluga, kao što su prigradski vozovi, dolazilo do poremećaja u redu vožnje.

Štrajkovi su ranije poremtili rad glavnih aerodroma u Parizu, dok je štrajk radnika rafinerije Ekson zaprijetio i njenim zatvaranjem.

U Ujedinjenom Kraljevstvu su štrajkovali svi, od željezničara i poštanskih radnika do nastavnika, piše Njujork tajms.

Oko 8.000 radnika u Njemačkoj koji rade na pristaništima štrajkovalo je prošle sedmice, što je uticalo na rad najmanje šest velikih luka i izazvalo stopiranje isporuka.

U Južnoj Koreji su kamiondžije stupile u osmodnevni štrajk prošlog mjeseca, ograničavajući rad preduzeća, uključujući i firme koje proizvode čelik i kompjuterske čipove. U međuvremenu, sindikalni radnici u Hjundaiju su izglasali mogućnost stupanja u štrajk.

Sindikat kabinskog osoblja avio-kompanije Rajaner, sa sjedištem u Španiji, planira da štrajkuje 12 dana tokom jula zahtijevajući bolje radne uslove, saopštili su u subotu sindikati USO i SICTPLA, prenio je CNBC.

Norveški radnici na gasnim i naftnim platformama takođe su štrajkovali zahtijevajući veće plate, što je za malo pogoršalo energetsku krizu.  Vlada Norveške je u utorak intervenisala kako bi prekinula štrajk i predložila “obaveznu arbitražu o platama”.

Izvor: Nova ekonomija

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *