Vuković na čelu firme koju je doveo do 6 miliona minusa

Dodajte komentar

Skupština akcionara državne kompanije Održavanje željezničkih voznih sredstava (OŽVS) izabrala je novi odbor direktora, nakon čega je na konstitutivnoj sjednici za predsjednika odbora izabran Milorad Vuković. Vuković je deset godina bio izvršni direktor te kompanije, au tom periodu firma je imala skoro šest miliona akumuliranog gubitka. On je otac gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića.

Na skupštini akcionara za članove odbora direktora imenovani su, osim Vukovića koji je tu u ime DPS-a, Ljiljana Jokić (GP URA), Danilo Bojović (SNP), Darinka Mijović (LP) i kao predstavnik manjinskih akcionara Vladan Gačević. Da predstavnik DPS-a bude predsjednik odbora direktora glasali su i predstavnici GP URA i SNP-a, potvrdilo je za Dan više izvora bliskih kompaniji.

Jokić i Gačević su ostali u odboru, dok su sa tih pozicija razriješeni dosadašnji članovi borda Tripko Draganić, Milovan Šušić i Dragoljub Radošević.

Na konstitutivnoj sjednici nije problematizovan izbor Vukovića za predsjednika tog tijela, od strane predstavnika SNP-a i GP URA, već se, kako saznajemo, pričalo o investicijama i o budućnosti firme.

Vuković je na sjednici govorio kako nije kriv za stvari koje su mu se spočitavale pos lednjih nekoliko dana, od kada je objavljeno da će biti čl an borda u ime DPS-a. Govorio je i o hali koju je OŽVS ustupio Željezničkom prevozu (ŽPCG) besplatno i naveo da će jedna od prvih stvari koju će dauradi biti da se hala vrati OŽVS i da se time povećaju prihodi preduzeća.

Prema našim saznanjima, naveo je i da mu je jedan od najtežih dana bio kada su ga zvali iz resornog ministarstva da se da hala ŽPCG, te da će učiniti sve da se to vrati OŽVS-u. Hala je izdata prije skoro deset godina.

Nakon što je Vuković kazao da će da vrati halu, predstavnik manjinskih akcionara je to podržao, ali i poručio Vukoviću da će biti prvi koji će inicirati njegovu smjenu ako ne ispuni obećanja koja je dao članovima odbora. Gačevića je podržala i Jokić.

Vuković, koji je deset godina bio izvršni direktor i koji je smijenjen prošle godine nakon promjene vlasti,

kazao je novim članovima borda i da često nije imao podršku odbora direktora prilikom obavljanja funkcije izvršnog direktora.

Osim izbora novih članova odbora direktora, akcionari OŽVS-a su razmotrili iusvojili izvještaj o poslovanju sa finansijskim iskazima društva za 2021. godinu, zatim izvještaj nezavisnog revizora o izvršenoj reviziji finansijskih iskaza za 2021. godinu. Takođe, donijeli su i politiku naknada i imenovali nezavisnog revizora za reviziju iskaza u2022. godini.

Odbor konstituisan i u ŽICG

Još jedno željezničko preduzeće izabralo je nove članove borda direktora, ali na čelo tog tijela nije postavilo kadar DPS-a.

U pitanju je Željeznička infrastruktura (ŽICG) čiji su akcionari u utorak za članove borda izabrali Radovana Vukića, Ljubišu Ćurčića, Nova Nikčevića, Vladamira Merdovića i Nedeljka Šuškavčevića. Poslednji je član borda u ime manjinskih akcionara.

Za predsjednika borda je izabran Vukić, dok je Ćurčić, član DPS-a i bivši izvršni direktor ŽICG, član borda.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *