Sastanak o Željezari: Abazović razgovara sa Davidovićem i četiri predstavnika radnika

Dodajte komentar

Radnici nikšićke Željezare primaće naknade do 1. septembra, dok se pregovori o prodaji kompanije u vlasništvu Toščelika nastavljaju.

To je ishod današnjeg sastanka četiri predstavnika radnika Željezare, potencijalnog kupca te kompanije Miodraga Davidovića, te premijera Dritana Abazovića, ministra finansija Aleksandra Damjanovića i ministra ekonomije i turizma Gorana Đurovića.

Iz Vlade su poručili da se nadaju da će do septembra naći novog investitora koji bi preuzeo fabriku.

Premijer je kazao da, osim Davidovića, postoji još zainteresovanih investitora, ne želeći da precizira. Naveo je, pak, da je riječ o “nekoliko uspješnih kompanija iz regiona”.

Sastanak predsjednika Vlade sa četiri predstavnicima nikšićke Željezare o sudbini te fabrike počeo je oko 14.15 časova nakon što je u zgradu Vlade stigao i nikšićki privrednik Davidović koji je u pregovorima za preuzimanje te frabrike.

Stotinjak radnika željezare okupilo se jutros ispred zgrade Vlade kako bi se, po dogovoru, susreli s premijerom. Oni su Davidovića pozdravili aplauzom. Radnici su u istim majicama na kojima piše “Ne damo Željezaru” i broj 229 – što označava broj otkaza koji su čelnici turske kompanije pripremili. Kako je kazao Milan Kosović, i za premijera su pripremili majicu na kojoj stoji 229+1.

“Očekujem da će biti na strani radnika, ne na štetu Tosjalija, već da se nađe neko rješenje, jer ovako nije dobro ni nama ni njima, ali ni državama Crnoj Gori i Turskoj”, kazao je Kosović.

Nakon prošlonedjeljnog protesta ispred zgrade Vlade, koji je rezultirao sastankom sa premijerom, radnici Željezare bi danas ponovo trebalo da sjednu za pregovarački sto sa predstavnicima Vlade.

“Očekujemo konkretno rješenje ili da se barem stvari pokrenu sa mrtve tačke. Na prošlom sastanku je bilo određenog napretka, ali sve zavisi od današnjeg razgovora sa premijerom. Ukoliko se to ne desi, uslijediće radikalizacija protesta, jer sigurno nećemo mirno čekati septembar da nas vlasnici kompanije otjeraju kuć” kazao je Pobjedi jedan od radnika Ivan Vujović.

Očekivali su, kako kaže, i povratnu informaciju od savjetnika predsjednika države Petra Ivanovića s kojim su se susreli prije desetak dana, ali i pored pokušaja da sa njim stupe ponovo u kontakt – odgovor nijesu dobili. On im je tada obećao da će kontaktirati ambasadorku Turske Ozan Songul i izvijestiti predsjednika Mila Đukanovića o njihovim zahtjevima. Zato planiraju da, nakon sastanka sa Abazovićem, odu pred zgradu predsjednika, a onda i pred Ambasadu Turske, gdje će ponovo tražiti susret sa ambasadorkom Songul.

Zahtjevi su i dalje isti: traže da se automatski povuku otkazi za njih 229, da vlasnik firme Toščelik nastavi da im isplaćuje zarade, te da povuče krivične prijave protiv pregovaračkog tima željezaraca.

Prije desetak dana neuspješno je prošao pokušaj pregovora između predstavnika Tosjali grupe i Davidovića, koji je za fabriku nudio 15,1 milion eura, za koliko je država i prodala, ali su vlasnici tražili 25 miliona. Ocjenjujući to nerealnim, Davidović je kazao da očekuje sastanak sa vlasnikom Tosjali grupe od kojeg do sada nije bilo ništa.

 

Izvor: Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *