Novi rekord: Godišnja inflacija dostigla 11,7 odsto

Dodajte komentar

Potrošačke cijene u maju ove godine u odnosu na isti mjesec 2021, u prosjeku su više za 11,7 odsto, pokazuju novi preliminarni podaci Uprave za statistiku – Monstata. To predstavlja novu rekordnu vrijednost još iz perioda prije krize 2008. godine.

Za isti period, harmonizovani indeks potrošačkih cijena – koji se odnosi na finalnu potrošnju cjelokupnog stanovništva jedne zemlje i predstavlja uporedivu mjeru inflacije sa zemljama Evropske unije – bio je 10,6 odsto.

Prema podacima Monstata, od maja prošle do istog mjeseca ove godine najdrastičniji je rast cijena registrovan je za hljeb i žitarice od 37,1 odsto, zatim goriva 34,2, te povrća 30,8 odsto. Istovremeno, cijene čvrstih goriva uvećane su 26,3 odsto, ulja 23,1, a mlijeka i jaja 21 odsto.

Značajan rast cijena imali su još kafa i čaj (18 odsto), slatkiši i med (15,4), meso (13) i drumski prevoz (13,1). Istovremeno, najviše su pale cijene snabdijevanja vodom 7,5 odsto, kanalizacije 4,8, i telefonskih aparata i opreme 4,5 odsto.

Inflacija na mjesečnom nivou nastavlja da usporava.

„Cijene proizvoda i usluga lične potrošnje, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u aprilu u odnosu na mart u prosjeku su više za 0,8 odsto“, navodi se u saopštenju, uz podsjećanje da je mjesec ranije ta stopa iznosila 1,9 odsto.

Rezultati ukazuju da su najveći uticaj na mjesečnu stopu inflacije imale uvećane cijene: mesa, drveta i uglja, mlijeka i jaja, te smještaja.

„Posmatrano po proizvodima i uslugama, u maju u odnosu na prethodni mjesec zabilježen je rast u grupama: restorani i hoteli (3,4 odsto), stanovanje, voda, struja (1,7), hrana i bezalkoholna pića (1,6), te namještaj i oprema za domaćinstvo (1,1), dok je najveći pad zabilježen u grupama: prevoz (2 odsto)“, precizirali su iz Monstata.

Potrošačke cijene tokom prvih pet mjeseci ove godine u poređenju sa istim periodom 2021, u prosjeku su više za devet odsto.

Bankar.me

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *