CBCG-EBRD: Veća podrška ženskom biznisu, mladim preduzetnicima i digitalizaciji

Dodajte komentar

Bankarski sektor u Crnoj Gori je stabilan, likvidan, dobro kapitalizovan i sa pozitivnim trendovima kada su u pitanju ključne bilansne pozicije.

To je kazao guverner Centralne banke Crne Gore dr Radoje Žugić tokom sastanka sa timom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) koji su direktorica za Sektor finansijskih institucija za Zapadni Balkan i Istočnu Evropu Aleksandra Vukosavljević i šef EBRD kancelarije u Crnoj Gori Remon Zakarija.

Oni su razgovarali o aktuelnoj ekonomskoj situaciji u  zemlji, sa posebnim osvrtom na stanje u bankarskom sektoru, zatim o uticaju eksternih faktora, u prvom redu rata u Ukrajini, te o mogućnosti proširenja saradnje dvije monetarne institucije.

“Kroz intenzivnu kreditnu aktivnost, banke u Crnoj Gori pružaju podršku domaćinstvima i realnom sektoru, što potvrđuje rast kredita tokom prvih pet mjeseci tekuće godine, od preko sedam odsto na godišnjem nivou”, naveo je Žugić i dodao da je prethodni period bio veoma izazovan za banke i sa aspekta primjene nove bankarske regulative, usaglašene sa najboljim standardima i praksama evropskog centralnog bankarstva.

Vukosavljević je istakla spremnost EBRD da podrži Crnu Goru u odgovoru na brojne izazove koje su rezultat krize uzrokovane pandemijom, a kasnije ratom u Ukrajini, te u ostvarivanju održivog ekonomskog rasta.

“Ova namjera je reflektovana u novoj Strategiji EBRD-a za Crnu Goru za period od 2021. do 2026, čiji su ključni prioriteti poboljšanje konkurentnosti privrede, podržavanje projekata u oblasti zelene ekonomije i unapređenje povezanosti, odnosno dostupnosti Crne Gore”, dodala je ona.

Takođe je podsjetila da strateški okvir EBRD za period 2021-2025. predviđa rast zelenog finansiranja, podsticanje inkluzivnog ekonomskog razvoja, digitalne transformacije i jačanje spremnosti finansijskog sektora da odgovori na buduće izazove.

“U tom smislu, EBRD je spreman da poveća podršku lokalnim finansijskim institucijama za kreditne linije usmjerene ka ženskom biznisu, mladim preduzetnicima i digitalizaciji”, dodala je ona.

Takođe je pomenuto osnivanje kreditnog garantnog fonda, za koji EBRD pruža tehničku podršku Vladi Crne Gore, a koji će olakšati privredi pristup izvorima finansiranja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *