UPC: Provjerite račun kako bi znali gdje ide vaš novac

Dodajte komentar

Kampanja “Račun zadrži – Crnu Goru podrži” ima cilj da građane podsjeti da u svakom trenutku mogu provjeriti da li je njihov račun ispravan, što je važno sa stanovišta punjenja državnog budžeta.

To su istakli predstavnici Uprave prihoda i carina (UPC) koja je danas pokrenula ovu akciju. Dodaju da građani jednostavnim skeniranjem QR koda mogu provjeriti da li je račun verifikovan kroz fiskalni servis, a promet koji je poreski obveznik ostvario – i u koji je već uračunat porez na dodatu vrijednost (PDV) – zaista prijavljen.

Kako je pojašnjeno, građani nisu obavezni da plate račun koji nema QR, a ukoliko ga ima ali ga skener ne prepoznaje – treba da prijave nepravilnost pozivom Call centra na 19707 i ili putem Vibera na 067 97 97 97, gdje takođe mogu poslati fotografije računa za koje smatraju da su neregularni.

“Važno je da građani shvate poruku da je novac kojim plaćaju određeni promet – njihov i da je izdavalac računa u obavezi da on bude evidentiran u sistemu UPC. PDV je iznos kojim građanin učestvuje u punjenju budžeta države. To je njihov novac, a izdavalac računa je samo posrednik u plaćanju tog iznosa”, naveo je načelnik Odsjeka za elektronsku fiskalizaciju u Sektoru za informacione sisteme UPC Robert Rajković.

On je kazao da je QR kod obavezan na računu i da predstavlja grafički prikaz određenog seta podataka koji građane vodi do aplikacije za provjeru računa. Napomenuo je i da sam QR kod ne znači da je proces fiskalizacije uspješno završen, već da li je račun uredno fiskalizovan.

“Molim sve građane da zajedničkim snagama pokušamo da sivu ekonomiju dovedemo na prihvatljivi nivo, jer je gotovo nemoguće ukloniti je u potpunosti”, naveo je Rajković.

Glavna poreska inspektorka Nataša Damjanović podijelila je informaciju da pojedini poreski obveznici izdaju neispravne račune sa QR kodom, zbog čega će u narednom periodu više kontrolisati poslovanje proizvođača i održavaoca softvera.

“Od 1. maja do 5. juna u Podgorici i primorskim opštinama obavljeno 208 provjera regularnosti poslovanja poreskih obveznika, na osnovu kojih je utvrđeno 18 nepravilnosti. Izdat je 31 prekršajni nalog sa ukupno izrečenom kaznom od 133.400, od čega je naplaćeno skoro 36.000”, navela je ona i dodala da je zabranjen rad pet firmi i preduzetnika.

Ona je najavila da će se u predstojećoj ljetnjoj sezoni intenzivirati kontrole, a poseban akcenat biće na kontroli sezonskih djelatnosti. Ukazala je da zakupci plaža ne prijavljuju prihode od njihovog davanja u zakup trećim osobama – podzakupcima, koji obavljaju neregistrovanu djelatnost.

Rajković je precizirao da je broj trenutih obveznika fiskalizacija veći od 28.000, a da je instalirano oko 46.000 elektronskih naplatnih uređaja.

TAGOVI: , , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *