OECD: Prognoza svjetskog rasta za 2022. smanjena na tri odsto

Dodajte komentar

Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) smanjila je danas svoje predviđanje za svjetski rast ove godine na tri odsto u odnosu na 4,5 odsto koliko je prognozirala u decembru, što je, kako je navela, posljedica rata u Ukrajini.

Posebno će biti pogođene zemlje eurozone koje će zabilježiti rast BDP-a od 2,6 odsto ove godine u odnosu na 4,3 odsto koliko je u svojoj decembarskoj prognozi predvidjela ta međunarodna organizacija sa sjedištem u Parizu.

Svjetska privreda se još smanjuje sa ratom u Ukrajini i postoje rizici da će privredna aktivnost dalje da se usporava, upozorio je OECD u najnovijoj prognozi u kojoj predviđa i skok inflacije ove godine.

“Humanitarna kriza nam se odvija pred očima ostavljajući hiljade umrlih, primoravajući milione izbjeglica da odu iz svojih domova i prijeteći ekonomskom oporavku koji je krenuo nakon dvije godine pandemije”, rekla je glavna ekonomistiknja OECD-a Loran Bun u uvodnom tekstu za ovu prognozu pod naslovom “Cijena rata”.

OECD, koja okuplja 38 razvijenih zemalja, očekuje da će inflacija nastaviti da skače. Organizacija predviđa da će u zemljama članicama inflacija ove godine dostići 8,5 odsto, duplirajući svoju prethodnu prognozu. To će biti najviša godišnja inflacija od 1988. godine.

Organizacija očekuje da će se inflatorni pristisci smiriti iduće godine ali takođe upozorava da u ovom kontekstu ništa nije sigurno.

“Svijet će platiti visoku cijenu za ruski rat protiv Ukrajine”, upozorila je Bun na konferenciji za novinare danas i precizirala da je privredni pad u svijetu “direktna posljedica rata”.

Većina velikih ekonomskih organizacija snizila je svjetske prognoze rasta. Svjetska banka je juče predvidjela rast svjetskog BDP-a od 2,9 odsto ove godine a Međunarodni monetarni fond je u aprilu snizio prognozu i očekuje rast od 3,6 odsto.

Izvor: Novi magazin

 

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *