U prva četiri mjeseca najviše izvozili u Švajcarsku, a uvozili iz Srbije

Dodajte komentar

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmjena Crne Gore od januara do aprila ove godine, prema preliminarnim podacima iznosila je 1,22 milijarde eura, pokazuju novi podaci Uprave za statistiku – Monstata.

Ta vrijednost je za 56,9 odsto veća u odnosu na isti period prethodne godine, kada su na globalnom nivou u jeku bile mjere protiv širenja koronavirusa.

„Izvoz robe imao je vrijednost od 278,6 miliona eura, a uvoz 937,8 miliona eura. U odnosu na isti period prethodne godine izvoz je bio veći za 105,2 odsto, a uvoz veći za 46,7 odsto“, preciziraju iz Monstata.

Takođe, pokrivenost uvoza izvozom bila je 29,7 odsto i veća je u odnosu na isti period prethodne godine kada je iznosila 21,2 odsto.

U strukturi izvoza, najviše su bila zastupljena Mineralna goriva i maziva – 105,3 miliona eura, gdje je najveći dio čini izvezena električna energija vrijedna 100,2 miliona eura. S druge strane, najviše se uvozila roba iz segmenata proizvoda svrstanih po materijalu. Od ukupnog iznosa od 191,6 miliona eura, na obojene metali se odnosilo 45,9 miliona, a na proizvodi od nemetalnih minerala 37,4 miliona eura.

Crnogorske kompanije najviše su izvezle u Švajcarsku (63,8 miliona), Srbiju (45,6 miliona), i Bosnu i Hercegovinu (43,5 miliona eura).

„Najveći spoljnotrgovinski partneri u uvozu bili su Srbija (157,8 miliona), Kina (91 milion) i Njemačka (75 miliona eura). Spoljnotrgovinska robna razmjena bila je najveća sa potpisnicama CEFTA-e i sa Evropskom unijom“, naveli su iz Monstata.

Bankar.me

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *