Crna Gora povoljna za rumunske invesicije u infrastrukturu, građevinu, IT, energetiku

Dodajte komentar

​​​Forum crnogorskih i rumunskih privrednika održan je u hotelu „Podgorica”, u okviru Evropske mreže preduzetništva. Organizatori su bili Ambasada Rumunije, Privredna komora Crne Gore, rumunska kompanija Arhipelago i ICT Cortex.

Rumunsku delegaciju činili su predstavnici IT sektora, tekstilne industrije, proizvođači medicinskog namještaja od nerđajuceg čelika, bezalkoholnih pića, piva, te Privredne komore grada Iašija i tamošnjeg Univerziteta “Alexandru Ioan Cuza”.

Direktorica Sektora za projekte Privredne komore Crne Gore Tanja Radusinović istakla je da je poslovni forum pokazao jasan interes privrednika iz dvije države za umrežavanje i jačanje saradnje. Predstavila je aktivnosti crnogorske krovne poslovne asocijacije i ekonomske pokazatelje države u uslovima pandemije.

„Kriza je pokazala da struktura crnogorske privrede mora biti diversifikovana. Najveći potencijali su u primarnoj poljoprivredi, jer tu postoji veliki neiskorišćeni kapacitet. Usmjeravanje na organsku poljoprivrednu proizvodnju takođe bi moglo doprinijeti unapređenju turističke ponude. Transfer znanja i iskustva koje rumunski poslovni sektor ima u ovoj oblasti mogao bi biti veoma vrijedan za nas“, kazala je Radusinović.

Kriza je takođe jasno ukazala na značaj digitalizacije i potrebu snažnog fokusiranja na digitalnu transformaciju crnogorskog društva, te da je ICT industrija najbrže rastuća u našoj zemlji u proteklih nekoliko godina.

Kako je istakla, rumunsko tržište bi moglo biti važno za crnogorski turizam, a direktni letovi tokom sezone bi značajno uticali na broj turista koji dolaze iz ove zemlje. Posebno je apostrofirala mogućnost saradnje kroz razvoj i implementaciju projekata koje finansira EU.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović naglasila je važnost razmjene znanja i iskustava sa Rumunijom koja je jedno od IT tržišta sa najvećim rastom.

„Prepoznajemo važnost inovacija za ekonomski razvoj, a digitalna transformacija je prepoznata kao jedan od ključnih prioriteta u našim strategijama“, rekla je ministarka.

Ambasador Rumunije Viorel Ardeleanu smatra da poslovni forum pokazuje zainteresovanost rumunskih privrednika da nađu partnere kako bi realizovali konkretne poslove u Crnoj Gori, kao vodećem kadnidatu za članstvo u EU.

„Želimo da politički, tehnički i razmjenom iskustava podržimo evropski put Crne Gore, intenziviramo saradnju između kompanija, uspostavljajmo i unapređujemo veze sa lokalnim upravama, naučnom i inovativnom zajednicom. U tome nam pomaže Privredna komora Crne Gore kao jedan od glavnih partnera“, kazao je Ardeleanu.

On smatra da prostor za saradnju privrednika postoji u turizmu, agraru, izgradnji infrastrukture i ICT sektoru, ali i među naučnim zajednicama dvije države.

Tokom foruma direktor kompanije Arhipelago i koordinator Rumunske ekonomske misije Marijus Aleksa predstavio je aktivnosti na povezivanju poslovnih zajednica.

„Crna Gora ima povoljnu klimu za biznis i investiranje, prije svega u izgradnji infrastrukture, građevinarstvu, IT, energetici i drugim oblastima“, dodao je on.

Predsjednica Odbora direktora ICT Cortex Sanja Gardašević predstavila je ovaj klaster koji okuplja 32 kompanije i 600 profesionalaca, a koji je usmjeren i na edukovanje zaposlenih, pomoć internacionalizaciji poslovanja i izvozu proizvoda, digitalnoj transforamaciji države i privatnog sektora.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *