Neophodne promjene poslovnog ambijenta za omogućavanje plavog rasta

Dodajte komentar

Mogućnosti regionalne saradnje u oblasti inovacija, pametne specijalizacije i plavog rasta prezentovane su juče u okviru projekta prekogranične saradnje “Smart Adria Blue Growth” za Italiju, Albaniju i Crnu Goru, čiji je vodeći partner Ministarstvo ekonomskog razvoja i turizma.

Tom prilikom, rukovoditeljka Odjeljenja za evropske integracije, programiranje i implementaciju EU fondova u tom ministarstvu Ivana Janković Mijanović istakla je da se posebna važnost projekta ogleda u “daljem sprovođenju strukturnih reformi koje će doprinijeti unapređenju poslovnog ambijenta, stimulisanju preduzetništva, grupisanja i poslovnih operacija zasnovanih na principima plavog rasta”.

Ona je podsjetila i na javni poziv za članstvo u NVO “Udruženje klaster plavog rasta – Crna Gora” koji je u toku i pozvala zainteresovane da se uključe u njegov rad.

Predstavnici udruženja ribara i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iznijeli su pregled ograničenja za razvoj plave ekonomije, s naglaskom na unapređenje infrastrukture, flote i modele saradnje između ribara, resornog ministarstva i naučnoistraživačkih institucija. Uz to, iz Fonda za inovacije predstavljena je podrška koja se može ostvariti kroz inovacione vaučere.

Partneri iz Italije su predstavili koncept plavog rasta u pogledu potencijala i podtsicaja za zelena i plave poslove, te primjere dobre prakse. Jedan od takvih primjera bio je onaj pametnih hranilica za ribe koji je pokrnuo Bogdan Maksimović iz Nikšića.

Na skupu su učestvovali i predstavnici Instituta za biologiju mora i ICT Tehnopolis.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *