Gorica će konačno biti zakonom zaštićena, postaje spomenik prirode

Dodajte komentar

Ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović juče je potpisala suglasnost na Predlog Odluke o proglašenju Spomenika prirode „Park šuma Gorica“.

„Naše brdo Gorica zaslužuje da bude zaštićeno područje. Moramo mijenjati odnos prema prirodnim bogatstvima. Zaštita ne treba da slijedi nakon što je neko područje pogođeno nelegalnom gradnjom, devastacijom ili drugim problemima. Suština je u prevenciji, u proglašavanju zastićenih područja dok su još netaknuta i u punom potencijalu“, poručila je ministarka i najavila namjeru ministrastva da zaštiti još prirodnih bogatstava.

Kako se navodi u obrazloženju odluke, „Park šuma Gorica“ odgovara kategoriji V zaštićenih prirodnih dobara.

„To su područja gdje je dugotrajno međusobno djelovanje čovjeka i prirode proizvelo prepoznatljive i značajne ekološke, biološke, kulturne i estetske vrijednosti i gdje je očuvanje integriteta tog odnosa neophodno da bi se zaštitilo i održalo to područje, očuvala priroda i druge vrijednosti“, precizira se u odluci.

Podsjećamo, Glavni grad Podgorica podio je resornom ministarstvu ovu inicijativu prije više od dvije godine, ali je ona tek sada konačno odobrena. Ovom zelenom oazom nadomak strogog centra upravljaće podgorička Agencija za upravljanje. zaštićenim područjima Glavnog grada, osnovana krajem prošle godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *