Novi poziv za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa do kraja godine

Dodajte komentar

Crna Gora je do sada zaključila dva ugovora o koncesiji za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa, prvi s konzorcijumom Eni/ Novatek 2016. godine, a drugi s grčkom kompanijom Energean godinu kasnije.

Prvo istražno bušenje koje je prošle godine sproveo Eni/ Novatek pokazalo je da u podmorju nema komercijalnih zaliha nafte.

Iz Ministarstva kapitalnih investicija (MKI) su Vijestima kazali da su koncesionari utvrdili nekoliko mogućih gasnih nalazišta, a početak istraživanje je iduće godine.

„Ukoliko bi se potvrdile pretpostavljene količine, one bi bile značajne za Crnu Goru, što bi doprinijelo širenju industrije, daljem istraživanju pa čak i o izvozu gasu u slučaju novih nalazišta. Sve to bi svakako dalo pozitivan impuls ekonomiji Crne Gore“, rekli su iz MKI.

Direktor Uprave za ugljovodonike Marko Adžić za Vijesti je kazao da je optimista kada je u pitanju istraživanje gasa.

„Dalje operacije kompanije Energean zavise od pronalaska partnera, jer su se ugovorom obavezali da mogu ući u fazu dva istraživanja ako sklope ugovor sa partnerom. Pregovori su u toku i vidjećemo kakav će ishod biti. Ako se krene u projekat bušenja gasnih prospekata slijedi procjena uticaja na životnu sredinu, odobrenje bušećeg plana i programa i na kraju bušenje“, kazao je Adžić.

Prema njegovim riječima, čekaju odluku koncesionara Eni i Novatek za bušenje plićeg prospekta, za koji već postoji odobren plan i program bušenja.

„Uprava radi na pisanju neophodnih pravilnika i uredbi i planiramo izmjenu zakona shodno stečenom iskustvu. Takođe, do kraja godine planiramo objaviti javni poziv za nove koncesione ugovore“, objasnio je Adžić.

Izvor: Vijesti

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *