Radulović: Najbolje bi bilo, ali nije održivo da zaposlimo domaće radnike i da im damo dobre plate

Dodajte komentar

Crna Gora ove godine od januara ima odličnu posjećenost. U februaru je zabilježen najbolji finansijski rezultat u posljednjih petnaest godina, tako da se može reći da su tendencije dobre. Cilj je da se dostigne, a s obziom da očekujemo dugu sezonu možda i prestigne, rezultat iz 2019, kazao je predsjednik Crnogorskog turističkog udruženja Žarko Radulović, u emisiji “Takulin” Gradske Radio Televizije.

On je istakao da u turizmu važi zakon spojenih sudova, te ukazao na to da je time očekivano da su isti ili slični rezultati zabilježeni i u drugim turističkim centrima.

Očekujemo da će ova sezona potrajati duboko do novembra, te da nećemo imati kratkoročne špiceve. Ovo se naročito odnosi na kolektivni smještaj u hotelima i pansionima, dok su u privatnom smještaju moguća odstupanja – kazao je Radulović.

On je kazao da će zbog situcije sa Ukrajinom u okruženju ugostitelji sigurno ići sa damping cijenama kako bi privukli što veći broj gostiju, tako da smatra da bi sa tim prognozama trebalo biti oprezan.

Mali biznisi takođe moraju da budu vrlo oprezni, jer je došlo do promjene strukture gostiju. Posljednjih godina je bio evidentan rast gostiju iz Zapadne Evrope, dok se bilježio pad turista iz Rusije i Bjelorusije. Jedno vrijeme smo imali imidž destinacije privlačne za istočnu Evropu, ali se to promijenilo i Crna Gora je postala free destiacija, za koju su zapadni turoperatori pokazali veliko interesovanje – objašnjava Radulović.

Godinama unazad, kako kaže, težimo da produžimo turističku sezonu tokom čitave godine i sad smo se veoma približili tome.

Regionlnih gostiju će biti, ali mnogo manje nego prošle godine, dok iz Zapadne Evrope očekujemo priliv zbog dobre avio povezanosti. Iz tog razloga se nadamo da nas očekuje jako interesantna i dobra turistička sezona. Trendovi ukazuju na to – ističe Radulović.

Problem vidi u infrastrukturi, odnosno potrebi za poboljšanjem uslova na aerodromima, koji bi trebalo riješiti što prije.

Aerodromi u Podgorici i Tivtu su postali često odredište inostranih turista. Ove godine, nažalost, nemamo MA i tu smo mnogo izgubili na tempu, razvoju, ali i u finansijama. Ne može kompanija sa dva aviona da dovede veliki broj turista i to mora da se rješava – ocjenjuje Radulović.

Dodaje da postoji i kontinuirani problem sa domaćom radnom snagom.

Situacija sa radnom snagom je prilično teška, ali tu važi jedna konstanta. Jedino rješenje jeste da se uvozi radna snaga. Najbolje bi bilo kad bi mogli da zaposlimo naše radnike i damo im dobre plate, ali to nije moguće i nije finansijski održivo – kaže Radulović.

U vrijeme pandemije, kako objašnjava , država nije adekvatno pomogla turističke radnike, a stvorili su se i uslovi za razvoj sive ekonomije.

Siva ekonomija, koja je najizraženija u turističkom sektoru, generalno šteti biznisu i državi, ali sa programom Evropa sad je bukavalno stimulisana. Jednostavno će biti iznuđena , te je potrebno da država pomogne posebno srednji i mali bizns da bi mogli da posluju legalno, a da ne propadaju – ocjenjuje Radulović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *