Odbijanje ruskih energenata predstavlja ekonomsko samoubistvo EU

Dodajte komentar

Odbijanje ruskih energenata predstavlja ekonomsko samoubistvo za EU, izjavio je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

“Danas vidimo da iz apsolutno političkih razloga, zbog sopstvenih ambicija i pod pritiskom američkog gospodara, evropske zemlje uvode nove sankcije tržištima nafte i gasa. Sve to vodi ka rastu inflacije i umjesto da priznaju svoje greške, traže krivce sa strane”, rekao je Putin na sastanku o situaciji u naftnom sektoru, prenose RIA novosti.

On je istakao da će Evropa dugoročno postati region sa visokim cijenama energenata.

Prema njegovim riječima, zapadna politička klasa spekuliše s “apsolutno prirodnom zabrinutošću mnogih ljudi u vezi s elektranama i klimatskim pitanjima”, pri čemu umanjuju značaj tradicionalnih, ugljovodoničnih izvora energije, dok istovremeno precjenjuju ulogu alternativne energije.

To je, kako je rekao, doprinijelo izazivanju energetske krize za koju zapadni zvaničnici sada pokušavaju da okrive Rusiju.

“Stiče se utisak da su naše zapadne kolege, političari i ekonomisti jednostavno zaboravili osnove elementarnih ekonomskih zakonitosti ili ih, na svoju štetu, radije namjerno ignorišu”, rekao je Putin, prema izvještaju Sputnjik internešenela.

Dodao je da će “nedvosmisleno, zajedno sa ruskim energetskim resursima, i ekonomska aktivnost otići iz Evrope u druge regione svijeta.

“Takav ekonomski autogol, ili samoubistvo, naravno da je unutrašnja stvar evropskih zemalja. Mi moramo da postupamo pragmatično i da polazimo prvenstveno od sopstvenih ekonomskih interesa”, naglasio je Putin.

On je pozvao ruske vlasti da “djeluju proaktivno” u uslovima “bezumnih i haotičnih” postupaka koje preduzimaju neki od zapadnih “partnera” i da to preokrenu u korist Moskve, ali je istovremeno upozorio da Rusija ne može da očekuje da će te zemlje praviti takve greške “u nedogled”.

Ruski predsjednik je obećao da će država učiniti “sve što od nas zavisi” da stvori odgovarajuće uslove za rad energetskih kompanija, počev od poboljšanja logističkih kapaciteta do obezbjeđivanja sistema plaćanja u nacionalnim valutama partnerskih zemalja i poboljsanja dostupnosti kreditnih i usluga osiguranja.

Putin je dodao da ruske naftne kompanije ne bi trebalo da drže zarodbljena sredstva – prihode ostvarene od rasta cijena energenata, poručivši da su promjene kroz koje prolazi globalno tržište nafte “tektonske prirode” i da “poslovanje kao ranije, po starom modelu, naravno, izgleda malo vjerovatno”.

“U novim uslovima važno je ne samo vaditi naftu, već izgraditi cijeli vertikalni lanac do krajnjeg potrošača”, zaključio je Putin.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *