Finska od danas bez ruskog gasa?

Dodajte komentar

Finski državni vrh upozoren je da bi Rusija danas mogla da zaustavi isporuku gasa toj zemlji, izvijestio je list Iltalehti, pozivajući se na neimenovane izvore.

Finski predsjednik Sauli Niinisto i premijerka Sanna Marin u četvrtak su rekli da će Finska podnijeti zahtjev za pridruživanje NATO-u „bez odlaganja“, što je navelo Rusiju da obeća da će odgovoriti.

Većina gasa koji se koristi u Finskoj dolazi iz Rusije, ali na gas otpada tek oko pet posto godišnje potrošnje energije u zemlji.

No gubitak većinskog snabdijevanja gasa značio bi da industrijski divovi poput Nestea i Metse, kao i druge firme iz šumarstva, hemijske i prehrambene industrije moraju da nađu alternativne izvore energije ili prilagode svoju proizvodnju.

Finska vlada je 5. maja objavila da je spremna na mogućnost da njen istočni susjed prekine isporuku gasa krajem maja kao odgovor na odbijanje Finske da ispoštuje ruski zahtjev i plaća gas u rubljima.

Finska i Baltik, s direktnim gasovodnim vezama s Rusijom, više se oslanjaju na ruski gas nego druge evropske zemlje. Ako se rusko snabdijevanje gasom smanji ili prekine, Finska, Estonija, Letonija i Litvanija možda će morati da smanje potražnju, objavila je mreža evropskih operatera gasom – ENTSOG u ljetnoj prognozi.

Izvor: SEEbiz

TAGOVI: , ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *