Zbog Mađarske propao plan EU oko ruske nafte

Dodajte komentar

Mađarska je uskratila svoju podršku zabrani uvoza ruske nafte, čak i nakon razgovora Viktora Orbana i predsjednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen. Tako je Brisel odustao od planova za zabranu brodarskoj industriji EU da prevozi rusku naftu „zbog zabrinutosti nekih država članica oko ekonomskog učinka mjera“, objavio je Financial Times.

Evropska komisija odustala je od predloga usmjerenog na pomorstvo, koji je uveden prošlog tjedna, nakon žestokog lobiranja Malte i Grčke, izjavilo je nekoliko izvora upoznatih s pregovorima.

Situaciju je dodatno zakomplikovala Mađarska, koja odbija da podrži embargo na rusku naftu. Fon der Lajen je juče pokušala da ubijedi Orbana da podrži embargo, nudeći mu dodatno vrijeme i potencijalnu finansijsku podršku.

Mađarska je među zemljama koje se nadaju dužem prelaznom periodu za uvođenja zabrane, a traži i finansijsku podršku EU u tranziciji s ruskih fosilnih goriva, a za ulaganja u alternativnu infrastrukturu.

„Budimpešta je takođe uznemirena jer će postati jako zavisna od nafte koja se, u slučaju embarga crpi, naftovodom iz Hrvatske”, piše FT.

Fon der Lajen je na Tviteru objavila da je njen razgovor s Orbanom bio „koristan za razjašnjavanje pitanja vezanih za sankcije i energetsku bezbzednost“.

Izvor: Index.hr

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *