U toku prijave za Balkathon, nagradni fond 60.000 eura

Dodajte komentar
Treći put zaredom Savjet za regionalnu saradnju (RCC) pokreće Balkathon 3.0 – onlajn takmičenje za najbolje digitalne ideje i rješenja sa Zapadnog Balkana, za koje se prijavljuje do 24. maja.

Novost ovog kruga Balkatona je širi izbor tema, s ciljem podsticanja regionalne saradnje kao i pomoći regiji u savladavanju prepreka na putu ka ekonomskom oporavku i rastu.
“Ove godine tražimo svježe, inovativne i jedinstvene ideje u pet kategorija, za: eCommerc – virtualni promotivni alati, video i marketing uticaja, poljoprivredi, prehrambenoj tehnologiji i ruralnom razvoju, kao i obnovljivoj/održivoj energiji, u šta spadaju solarna, energija vjetra, hidroenergija, energija plime i oseke, geotermalna i energija biomase”, navodi se u saopštenju.

U te kategorije spadaju i prevoz i logistika, dok u ostalo spadaju medicinska tehnologija, biotehnologija i zdravstvena tehnologija, zatim blockchain i kibernetička bezbjednost, zabava i gejming, čiste i zelene tehnologije.

“Pozivamo kompanije i građane iz regiona da se prijave sa inovativnim rješenjem kao odgovorom na izazove našeg svakodnevnog života”, naveli su iz RCC-a.

Timovi koji uđu u uži izbor Balkathona 3.0 imaće, kako se dodaje, priliku da osvoje dvodnevni mentorski program sa iskusnim stručnjacima, šansu da implementiraju svoje rješenje u regiji Zapadnog Balkana i osvoje jednu od šest nagrada iz nagradnog fonda od 60.000 eura.

“Nagradićemo šest pobjedničkih ideja – četiri iz svake od glavih kategorija i dvije iz kategorije ostalo, sa po 10.000 eura”, kazali su iz RCC-a.

RCC je prošle godine nagradio šest od 90 prijavljenih timova sa Zapadnog Balkana sa 54.000 eura za najbolja inovativna rješenja u kategorijama Pametni gradovi, E-zdravstvo, Zeleni gradovi i E-poduzetnik, koji su iskoristili finansijsku podršku da u potpunosti razviju svoje digitalna rješenja.

“Balkathon 3.0 je otvoren za timove sastavljene od učesnika iz ekonomija Zapadnog Balkana. Timovi se podstiču da među svoje članove uključe kvalifikovane pojedince, ICT kompanije, studente, nevladine organizacije, obrazovne ustanove, nove (start-up) kompanije”, precizira se u saopštenju.

Timovi koji uđu u uži izbor će započeti takmičenje i raditi na razvoju svojih rješenja sa iskusnim mentorima 26. i 27. maja.

Službena ceremonija dodjele nagrada će se organizirati u hibridnom formatu 3. juna, a prenosiće se uživo na profilima društvenih mreža RCC-a.

Sve što treba znati o Balkathonu je dostupno na zvaničnom sajtu, a ovaj projekat finansira Evropska unija.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *