Smirivanje finansijskog tržišta u svijetu 2023.

Dodajte komentar

U Crnoj Gori ne postoji politička volja da se utiče na inflaciju, kazao je ekonomski analitičar Predrag Drecun. On smatra da za izlazak iz trenutne situacije treba iskoristiti potencijale koje naša zemlja ima u poljoprivredi. Ukazuje i da je u ekspozeu mandatara Dritana Abazovića turizam okosnica razvoja ekonomije Crne Gore. To smatra pogrešnim. Po njegovim saznanjima u 2023. godini će doći do smirivanja finansijskog tržišta u svijetu.

Drecun je u emisiji “Dobro jutro Crna Goro” na Javnom servisu ocijenio da u našoj zemlji trenutno imamo uvezenu inflaciju.

“Ne možemo uticati na nju jer je naša ekonomija uvozno zavisna. Kada uvozite, uvozite i inflaciju”, objasnio je Drecun.

Na pitanje koliko u ovom trenutku ima političke snage, volje i moći da se utiče na inflaciju Drecun kaže da “ona ne postoji”.

“Politička volja postoji za sve, osim za probleme građana”, ističe Drecun.

On je ukazao i na jedan svjetski fenomen koji su, smatra, kreirali politički moćnici u svijetu a koji za cilj ima uspostavljanje novog svjetskog finansijskog poretka.

“Ogromna emisija novca koja se desila nakon korona krize i proglašenja pandemije, kada su sve zemlje svijeta koje imaju emisionu funkciju odštampale ogromne količine novca, prvenstveno SAD, nije došlo do inflacije. Preko godinu i po cijene su bile mirne. Odjednom sada imate cijene koje ‘divljaju'”, kazao je Drecun.

Smatra da je inflacije dobrim dijelom i politički problem, mada, kako dodaje, postoje i određeni ekonomski razlozi.

“Recimo u vrijeme korone ljudi su štedjeli, bila je manja tražnja, sada je tražnja veća i primjetan je rast lične potrošnje što govori da je i tražnja utiucala na rast cijena”, kazao je Drecun.

To što je preko 40% primarne emisije dolara odštampano u posljednje dvije do tri godine, po Drecunu je u najvećem dijeliu politički fenomen.

“Ova inflacija je projektovana od strane političkih moćnika kako bi došlo do uspostavljanja novog finansijskog svjetskog poretka”, smatra Drecun.

Sada je, kaže, teško išta predvidjeti ali, kako dodaje, do stabilizacije može doći jedino rastom realne ekonomije.

“Najprije eksploatacijom naših potencijala prvenstveno u poljoprivredi, da pojačamo izvoz da što više hrane sami proizvodimo, to je moguće i vrlo lako, a zašto to ne radimo je zbog nedostatka političke volje jer je nama poljoprivreda proglašena kao prevaziđena kategorija stvaranja BDP-a”, kazao je Drecun.

On ukazuje i da je u ekspozeu mandatara Abazovića turizam okosnica razvoja ekonomije Crne Gore. On to smatra pogrešnim.

“Po meni okosnica razvoja mora da bude realna ekonomija a ne usluga jer ako se oslonite na uslugu mnogo zavisite od spoljašnjeg svijeta”, kazao je Drecun.

Ocjenjuje i da je inflacija u svijetu znatno viša nego se to predstavlja.

“Moguće je da neko sa vrha svjetske politike želi takav period kako bi kasnije došlo do stabilizacije. Ja sam u saznanjima da će u 2023. doći do smirivanja finansijskog tržišta. Hoće li to biti afirmacija kriptovaluta, micanje dolara kao svjetske valute vidjećemo”, kazao je Drecun.

Na pitanje ima li prostora za optimizam Drecun smatra da ipak ima.

“Jer stanje koje dugo traje ne odgovara ni onima koji ga kreiraju. Doći će to vrijeme, ali nas kao planetu čeka jedan težak period”, zaključio je ekonomski analtičar Predrag Drecun.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *