Nova EU pravila: Facebooku, Googleu i Twitteru prijete kazne u iznosu od više milijardi dolara

Dodajte komentar

Velike online platforme, uključujući Facebook, Google i Twitter, moraće učiniti više u borbi protiv ilegalnog sadržaja ili će se suočiti s kaznama od više milijardi eura prema novom regulatornom režimu Evropske unije dogovorenom u subotu.

Opsežni Zakon o digitalnim uslugama (DSA) može kazniti kompaniju sa do šest posto njenog svjetskog prometa zbog kršenja pravila što bi u slučaju Facebooka iznosilo sedam milijardi dolara. Ponovljena kršenja mogla bi rezultirati zabranom poslovanja u EU.

Nova pravila, koja stupaju na snagu 2024. godine, uključuju zabranu oglašavanja usmjerenog na djecu ili zasnovanog na osjetljivim podacima kao što su vjera, pol, rasa i političko mišljenje.

EU će omogućiti vladama da zatraže uklanjanje ilegalnog sadržaja, uključujući materijal koji promoviše terorizam, seksualno zlostavljanje djece, govor mržnje i komercijalne prevare.

Prisiliće društvene mreže da omoguće korisnicima da označe ilegalni sadržaj na “jednostavan i efikasan način” kako bi se mogao brzo ukloniti.

DSA je sastavljena u kontekstu političkih i regulatornih akcija protiv internetskih platformi širom svijeta. Velika Britanija uvodi zakon o sigurnosti na mreži, koji nameće obavezu brige za tehnološke firme kako bi zaštitile korisnike od štetnog sadržaja, dok su u SAD-u Ministarstvo pravde i Federalna trgovinska komisija pokrenuli antimonopolske postupke protiv Googlea i Facebooka.

Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *