Dolar ojačao treću sedmicu zaredom

Dodajte komentar

Na svjetskim tržištima je vrijednost dolara prema šest najvažnijih svjetskih valuta porasla i prošle sedmice, treće zaredom, jer je sve jasnije da će američka centralna banka agresivno zaoštriti monetarnu politiku kako bi suzbila visoku inflaciju.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, ojačao je prošle sedmice 0,65 odsto, na 101,16 bodova, novi najviši nivo u više od dvije godine.
Pritom je kurs dolara prema jenu skočio 1,6 odsto, na 128,50 jena, a u jednom je trenutku dosegao 129,43 jena, najviši niovo u 20 godina.

Američka valuta je ojačala i u odnosu na evro, pa je cijena eura pala 0,2 odsto, na 1,0790 dolara, blizu najnižeg nivoa u dvije godine.

Nakon dvije sedmice rasta, dodatni podsticaj dolaru pružio je prošle sedmice predsjednik američke centralne banke Jerome Powell koji je kazao da će se na sjednici Feda početkom maja razmatrati povećanje ključnih kamatnih stopa za 0,50 postotnih bodova.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim nivoima u više od 40 godina, prikladno je da se stvari pokrenu nešto brže, kazao je Powell u raspravi o globalnoj privredi na sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF).

Fed je na sjednici u martu povećao kamatne stope po prvi put od 2018. godine, za 0,25 postotnih bodova, a već u maju vjerovatno će ih povećati za daljnjih 0,50 postotnih bodova.

Nakon posljednjih komentara Powella i drugih čelnika Feda, sve je jasnije da će se i kasnije monetarna politika agresivno zaoštravati.

S druge strane, japanska centralna banka još će neko vrijeme voditi popustljivu monetarnu politiku kako bi podržala oporavak privrede i pored jačanja inflacijskih pritisaka.

Zbog toga je kurs jena prema dolaru zaronio na najniže nivoe u posljednjih 20 godina.

Američka valuta jača i prema evropskoj, ali ne tako rapidno kao prema jenu.

Podršku euru pružaju sve realnija očekivanja da će Evropska centralna banka (ECB) morati prije nego što se očekivalo početi stezati monetarnu politiku, s obzirom da inflacijski pritisci u eurozoni neprestano jačaju.

Nedavno je sa sjednice ECB-a poručeno da će programi podsticaja biti ukinuti u trećem tromjesečju, a da tek onda slijedi povećanje kamatnih stopa.

Tako je prošle sedmice nastavljen rast vrijednosti dolara, koji je od početka godine prema ostačih šest važnih svjetskih valčuta ojačao 5,7 odsto.

Capital.ba

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *