Kako je Medžik Džonson ostao bez 5 milijardi dolara i Nike ugovora

Dodajte komentar

„Sve što u životu imamo je rezultat izbora koje smo napravili. Na kraju dana, svi se nadamo da su ti izbori bili pravi.“

Ono što je jedan od najboljih košarkaša u istoriji ove igre Irvin Medžik Džonson mogao imati danas je 5 milijardi dolara. A nema, zato što je u jednom momentu svoje karijere napravio loš izbor.

Fil Najt i njegova ponuda

Taj loš izbor opisuje nam šesta epizoda HBO serije ’Doba pobjeda: Uspon dinastije Lejkersa’ koja se ovih dana emituje. U svojoj ’ruki’ sezoni Medžika su opkolili proizvođači sportske opreme. Pogotovo patika. Među onima koji su mu prišli bili su i Converse i Nike. Converse je ponudio novac – 100.000 dolara. Nike je imao zanimljiviju ponudu. Osnivač Fil Najt mu je ponudio jedan dolar po prodatoj patici kao i dionice tada mlade kompanije. Medžik je izabrao Converse.

Ono što serija potencira je da su dionice kompanije Nike tada bile vrijedne 0,18 dolara, danas vrijede oko 134 dolara. Sada bi čuvenom košarkašu imovina samo od Nike-a bila vrijednija za 5,2 milijarde dolara.

Medžik: ‘Kakvu grešku sam napravio’

U emisiji kod Elen Dedženeris, Medžik je priznao:

„Ništa ja tada nisam znao o dionicama – čovječe kakvu grešku sam napravio. I dalje me to proganja.“

Džonson je iz ugovora sa Converse-om izašao tek 12 godina kasnije objasnivši da nikad nije bio srećan tim ugovorom i tom kompanijom.

HBO-ova serija ’Doba pobjeda: Uspon dinastije Lejkersa’ bilježi profesionalni i lični život Los Anđeles Lejkersa iz 1980-tih, jedne od najboljih i najcijenjenijih sportskih dinastija, tima koji je obilježio svoje doba i na terenu i van njega. U glavnim ulogama su Džon S. Rajli, Džejson Klark, Adrijen Brodi, Kvinsi Isaija, Sali Fild, Džejson Sigel i drugi, a nova epizoda dostupna je svakog ponedjeljka na HBO kanalu i njegovim platformama OD i Max.

Izvor: Bonitet.com

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *