Ministarstvo unapređuje komunikaciju sa mikro, malim i srednjim preduzećima

Dodajte komentar

Iz Ministarstva ekonomskog razvoja (MEK) su kazali da je u nizu projekata koje sprovode posredstvom EU fondova, posebno važan projekat koji se realizuje u saradnji sa EBRD a koji obuhvata uspostavljanje integrisane IT platforme „jedinstvena kontaktna tačka za mikro, mala i srednja preduzeća (Single Access Point for SMEs)“.

Novina koju taj IT portal uvodi, kako navode iz tog vladinog resora, podrazumijeva dostupnost svih informacija od značaja na jednom mjestu. To će, kako navode iz MEK-a olakšati preduzećima poslovanje i pojednostaviti procese dobijanja dostupne finansijske i nefinansijske podrške.

“Cilj projekta je da se na jednom mjestu preduzeće može informisati u vezi svih pitanja, od onih najjednostavnijih koja se odnose na način registracije preduzeća, do složenijih pitanja poput promjena zakona i propisa koja utiču na sektor u kojem obavljaju svoju djelatnost, kao i svih raspoloživih podsticajnih mjera. Dakle, cilj je stvoriti jednu adresu (single access point) koja će sadržati odgovore na pitanja od značaja za privrednike i posredstvom koje se preduzeća mogu obratiti nadležnim institucijama za sve dodatne informacije, savjete i pomoć”, navodi se u saopštenju.

IT portal će, kako se dodaje u saopštenju, biti dodatno obogaćen jasnim vizuelnim prikazom procesa prijave na različite konkurse, uslovima koje preduzeća moraju da ispune kako bi mogli da iskoriste različite nacionalne i EU fondove, najčešće greške i nedoumice u procesu apliciranja, uz kontakte komercijalnih i razvojnih banki koje nude povoljne kredite i savjetodavnu podršku za mikro, mala i srednja preduzeća.

U prethodnom periodu, kako dodaju, sprovedene su pripremne aktivnosti koje su podrazumijevale: 1) identifikovanje optimalnog sadržaja portala koji će biti relevantan za iskazane potrebe mikro, malih i srednjih preduzeća, 2) nedostatke u postojećim komunikacionim kanalima, 3) kao i aktivnosti resornog Ministarstva i Vlade koje se odnose na mehanizme podrške mikro, malim i srednjim preduzećima.

“U Crnoj Gori 99% svih preduzeća čine mikro, mala i srednja preduzeća, što Ministarstvo dodatno obavezuje da ovom sektoru posveti više pažnje i resursa, kako bi se što prije poboljšala i debirokratizovala komunikacija u vezi svih pitanja koja su značajna za preduzeća kroz inovativne, razumljive i atraktivne sadržaje koji su dostupni u svakom trenutku i uvijek ažurirani”, navodi se u saopštenju.

(RTCG)

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *