Air Montengro – od rasprodaje resursa do prijava za direktora

Dodajte komentar

Među sedam imena koliko ih je do sada stiglo na konkurs za izbor novog izvršnog direktora nacionalne avio-kompanije Air Montenegro, najviše pažnje privukla su dvojica ljudi koji su prethodno već vodili nacionalne avio-kompanije u džavama regiona i to bivši prvi čovjek Croatia Airlinesa Krešimir Kučko i Nebojša Starčević, nekadašnji direktor prestrukturirane srpske nacionalne avio-kompanije JAT Airways, a koja sada posluje pod imenom Air Serbia.

Pored njih dvojice, prijave su poslali i Irfan Demirović iz Srbije, Igor Pavićević Anđela Čelebić iz Crne Gore, Tomas Kano Paskval iz Španije, Džems Uljarević iz Australije.

Konkurs za izbor direktora Air Montenegro je raspisan 19. marta. Dosadašnji direktor Predrag Todorović podnio je 21. februara Odboru direktora i Ministarstvu kapitalnih investicija (MKI) zahtjev za sporazumni raskid ugovora. Vlada je imenovala prošle sedmice na predlog MKI Draganu Frantov Nikolić za vršiteljku dužnosti izvršne direktorice do izbora novog.

Air Montenegro je prošlu godinu završila sa gubitkom od 4,9 miliona eura koji je, kako je saopšteno iz kompanije, očekivan.

Kao najozbiljniji kandidati za poziciju izvršnog direktora nove nacionalne avio-kompanije, prema nezvaničnim informacijama “Vijesti”, koja je imala težak poslovni start prošle godine, figuriraju Starčevič i pogotovo, Kučko.

Starčević, diplomirani pravnik, je pred kraj državne zajednice SCG kao kadar Srpskog pokretra obnove došao na mjesto prvog čovjeka tada već posrnule, ali u resursima još uvijek veoma jake državne avio-kompanije JAT Airways. Pod njegovom dirigentskom paliciom JAT je restrukturiran i iz njegovog sastava izdvojeni su mnogi bitni djelovi poput kompanije JAT Tehnika specijalizovane za održavanje i remont vazduhoplova, Pilotske akademije u Vršcu i drugih segmenata koji nisu bili u uskoj vezi sa komercijalnim vazdušnim saobraćajem. Starčević je drastično redukovao i tadašnju JAT-vu flotu putničkih aviona prodavši sve starije vazduhoplove i kompaniju sveo na manjeg regionalnog avio-prevoznika. Poslije JAT-a kojeg je ostavio u pozamašnim dugovima i sa nizom neriješenih problema, Starčević je postavljen za direktora Direktorata za civilno vazduhoplovstvo Srbije. Nacionalnu avio-kompaninju koja je u međuvremenu nastavila da ekonomski i poslovno posrće 2013. nova srpska vlast predvođena Srpskom naprednom strankom Aleksandra Vučića ubrzo prestrukturirala u poslovno kontroverznom i za građane Srbije skupom aranžmanu sa kompanijom Etihad iz Abu Dabija i pretvorila je u aktuelnog srpskog državnog avio-prevoznika Air Serbia.

Kučko za koga se govori da je vrlo blizak sa hrvatskim predsjednikom i nekadašnjim liderom SDP u Hrvatskoj Zoranom Milanovićem, je diplomirani ekonomista iz Zagreba koji je duže od tri decenije u komercijalnoj avijaciji. Prvo zaposlenje mu je bilo početkom 90-ih u tada novoformiranoj hrvatskoj nacionalnoj avio-kompaniji Croatia Airlines u kojoj je obavljao poslove direktora predstavništava u nekoliko evropskih država, kao i menadžera prodaje. Od septembra 2012. do oktobra 2017. bio je izvršni direktor Croacia Airlinesa, a njegov mandat obilježilo je restrukturiranje ove kompanije i povratak u pozitivno poslovanje nakon niza godina sa ostvarenim značajnim gubicima. Ipak, način na koji nje Kučko Croatia Airlines uveo u relativno tanke pozitivne bilanse je obilježen prvenstveno, velikom prodajom imovine i drugih oblika resursa te kompanije, poput izuzetno vrijednih slotova na jednom od najprometnijih evropskih aerodroma –London Hitrou. Za vrijeme njegovog mandata ovaj avio-prevoznik je prodao i uzeo nazad u lizing (tzv. sell and leaseback aranžman) više svojih aviona i motora, kao i vrlo profitabilno autobusko preduzeće “Pleso prijevoz” koje je imalo monopolistički prevoz između aerodroma Zagreba i Splita i centra tih gradova. Iako je povukao i nekoliko uspješnih poteza, Kučkov mandat na čelu Croatia Airlinesa je oblježila stagnacija te kompanije i opadanje njenog udjela u broju prevezenih putnika u Hrvatskoj i regionu bivše Jugoslavije. Zbog toga mnogi upućeni u krugovima vazduhoplovne industrije na prostoru bivše Jugoslavije Kučka ne doživljavaju naročito uspješnim menadžerom jedne nacionalne avio-kompanije.

Kučko je od novembra 2017. godine do oktrobra 2020. godine bio na čelu bahreinskog nacionalnog avio-prevoznika Gulf Air, a mandat izvršnog direktora mu je prekinut bez detaljnog obrazloženja zašto se to dogodilo prije isteka petogodišnjeg poslovnog plana koji je Kučko predložio kada je postavljen na dužnost direktora. On trenutno obavlja funkciju savjetnika članova borda direktora te avio-kompanije.

Mirošnikov zakasnio sa prijavom

Prijavu i na raspisani konkurs je poslao Jurij Mirošnikov iz Ukrajine, ali je ona nije prihvaćena. To iz razloga što je samo poslao CV na mail van roka.

Prema podacima sa Linkedina Mirošnikov je početkom 90-ih radio u državnoj vazduhoplovnoj upravi Ukrajine, a nakon toga skoro tri decenije je obavljao visoke rukovodeće funkcije u tamošnjoj nacionalnoj avio-kompaniji Ukrajine International Airlines, od čega je čak 15 godina bio njen predsjednik i izvršni direktor.

On je sada na poziciji člana Borda direktora Ukraine Internationmal Airlinesa koji ne leti od početka ruske agresije na tu državu 24. februara.

Izvor: Vijesti.me

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *