Tramvaji i trolejbusi ostaju samo želja, uskoro novi autobusi

Dodajte komentar

Javni gradski prevoz u Podgorici u budućnosti će se isključivo oslanjati na autobuski saobraćaj, pa će trolejbusi ili eventualno tramvaji u našem glavnom gradu i dalje ostati samo želja. Iako se širom Evrope, i to u gradovima koji su manji od Podgorice, masovni prevoz putnika obavlja tramvajima ili trolejbusima, takav vid saobraćaja, kako kažu iz Glavnog grada, nije u planu.

Uprkos činjenici da je Podgorica po konfiguraciji terena pogodna za tramvajski i trolejbuski saobraćaj, studije su pokazale da je najracionalnije opredjeljenje da se prevoz putnika obavlja autobusima.

Iz Glavnog grada za Portal RTCG su saopštili kako su u okviru većeg broja strateških dokumenata definisane mjere koje imaju za cilj unapređenje i modernizaciju javnog gradskog prevoza, a smanjenje upotrebe motornih vozila.

Razmatrana je mogućnost uvođenja tramvaja ili trolejbusa, kao posebne organizacije linijskog saobraćaja.

“Međutim, Prostorno-urbanističkim planom Glavnog grada Podgorica za period do 2025. godine, a u okviru definisanja sektora ‘Gradski prevoz’ precizirano je da će se budući razvoj urbanizovanog prostora glavnog grada odvijati integralno sa razvojem javnog gradskog prevoza. U skladu sa navedenim, u izboru mogućnosti prevoznih sredstava za linijski prevoz putnika (tramvaj, trolejbus, autobus) istaknuto je da bi najracionalnije opredjeljenje bilo da to budu autobusi, jer je za ovaj vid gradskog prevoza najlakše adaptirati postojeće komunikacije i izgraditi nove”, saopšteno nam je iz gradskog Sekretarijata za saobraćaj.

U izboru mogućnosti prevoznih sredstava (tramvaj, trolejbus, autobus) istaknuto je da bi najracionalnije opredjeljenje bilo da to budu autobusi, jer je za njih najlakše adaptirati postojeće komunikacije i izgraditi nove

Ukazali su i da je za uvođenje sistema trolejbusa i tramvaja neophodno omogućiti adekvatnu elektro-mrežu, koja bi u potpunosti mogla da odgovori svim izazovima koje ovakvi vidovi prevoza zahtijevaju, a naročito iz razloga obezbjeđenja kapaciteta iste.

Na naše pitanje da li su rađene studije i analize o isplativosti trolejbuskog ili tramvajskog saobraćaja, a u svjetlu poskupljenja goriva, te uticaja na životnu sredinu, iz Glavnog grada kažu da su radili analize koje se odnose na procjenu neophodnih radnji na uvođenju tramvaja, odnosno trolejbusa, u smislu izmjene postojeće infrastrukture koje bi iste podrazumijevale.

“Prilikom izrade Plana održive urbane mobilnosti – SUMP (2019.), na kojem su radili domaći i međunarodni eksperti, obrađivači su smatrali da u ovom trenutku predmetna opcija nije realna zbog vremenskog okvira realizacije i finansijskog ulaganja, a naročito zbog saobraćajne infrastrukture koju bi zbog korišćenja ovih prevoznih sredstava u velikoj mjeri trebalo rekonstruisati i na drugačiji način saobraćajno regulisati. Takođe, trendovi u razvoju modernih prevoznih sredstava kao što su autobusi koji se danas mogu naći na tržištu, navedenu ideju stavili su u drugi plan”, rekli su nam iz Glavnog grada.

No, ako Podgoričani na ulicama neće gledati tramvaje i trolejbuse, uskoro će ugledati i nove, moderne autobuse. I to njih 16.

“Isporuka autobusa se očekuje do kraja mjeseca. Ovaj broj autobusa omogućava uvođenje četiri nove linije, koje pokrivaju cijeli grad i ona naselja koja do sada nijesu bila obuhvaćena. Frekventnost njihovih polazaka je na 15-20 minuta. Isti su ekološki prihvatljivi, dostupni OSI”, kazali su iz sekretarijata.

Pored nabavke novih autobusa za postizanje kvaliteta prevoza, nakon konsultacija sa građanima i analiziranja postojećeg modela, pristupilo se, kažu, i reorganizaciji postojećih autobuskih linija.

“Bez obzira na maksimalan iznos cijena energenata, Glavni grad u skladu sa mogućnostima pruža podršku prevoznicima, kako bismo spriječili povećanje cijena karata, svjesni teškog socio-ekonomskog trenutka u kojem se građani nalaze”, poručuju iz Glavnog grada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *