EPCG sa 10 miliona spasava CEDIS od stečaja

1 komentar

Vlada je dala saglasnost Elektroprivredi (EPCG)dasa nepunih 10 miliona eura pokrije prošlogodišnji gubitak Crnogorskog elektrodistributivnog sistema (CEDIS),jer toj državnoj kompaniji prijeti stečaj ako joj se ne pomogne.

Prema dokumentaciji dostupnoj “Vijestima, to će biti urađeno kroz “knjižna odobrenja retroaktivno, odnosno umanjiće se iznosi faktura koje je CEDIS već platio EPCG za period od aprila 2021. do početka ove godine.

Gubitak CEDIS-a u prošlog godini iznosio je 10,9 miliona eura, dok je EPCG ostvarila rekordnu dobit u istoriji kompanije od 45 miliona eura. EPCG je vlasnik CEDIS-a.

Odlazeća Vlada odluku je donijela u petak, u kasnim večernjim satima, na elektronskoj sjednici o kojoj nije obavijestila javnost. Odluka nije predlog resornog Ministarstva kapitalnih investicija (MKI), zato što taj resor nije dobio uvjerenje od EPCG da je pitanje retroaktivnog izdavanja knjižnog odobrenja razmotreno sa svih važnih aspekata, a ne postoji izvještaj treće nezavisne strane koja bi to potvrdila. Iz tih razloga je resor Mladena Bojanića na Vladu prenio donošenje odluke, u skladu sa predlogom rukovodstva EPCG.

Stav MKI je i da će državni budžet ostati bez dijela pripadajućih poreza.

U materijalima za sjednicu su i zaključak Odbora direktora EPCG od 24. marta ove godine, koji je dostavljen MKI na razmatranje, odgovor tog resora od 28. marta i dopis Odbora direktora EPCG od 31. marta.

(Opširnije u današnjim Vijestima)

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
1 Komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *