Kompanija iza koje stoje Gejts i Bezos počinje bušenje na Grenlandu

Dodajte komentar

Kompanija za istraživanje minerala KoBold Metals, koju podržavaju milijarderi, uključujući Džefa Bezosa i Bila Gejtsa, saopštila je da će započeti bušenje na Grenlandu za kritične materijale koji se koriste u električnim vozilima.

KoBold, koji koristi vještačku inteligenciju i mašinsko učenje za lov na sirovine, prošle godine je obezbijedio 51% udjela u projektu Disko-Nuussuaq na zapadnoj obali Grenlanda, kojim upravlja Bluejay Mining iz Londona.

Zajedničko preduzeće će koristiti bespilotne letjelice da napravi magnetno snimanje područja visoke rezolucije i planira da ove godine izbuši ukupno 3.000 metara do dubine između 150 i 400 metara gdje se nalaze metali. Jedan od njih je i nikl.

Cijene nikla, koji se koristi u baterijama od nerđajućeg čelika i električnih vozila, više su nego udvostručene ranije ovog mjeseca nakon rata u Ukrajini, koji je izazvao sankcije Zapada Moskvi. Rusija snabdijeva oko 10% svjetskih potreba za niklom.

„Nedavna nesrećna geopolitička dešavanja jasno pokazuju da su zapadnom svijetu potrebna nova nalazišta ovih kritičnih metala“, rekao je Bo Stinsgard izvršni direktor Bluejay Mining-a.

KoBold je privatna kompanija čiji glavni investitori su Breakthrough Energy Ventures, fond za klimu i tehnologiju koji podržavaju suosnivač Microsoft-a Bil Gejts, osnivač Bloomberg-a Majkl Blumberg i osnivač Amazon-a Džef Bezos.

Prošlog mjeseca, KoBold je prikupio 192,5 miliona dolara koji će se koristiti za otkrivanje kritičnih materijala, prenosi portal Mining.com.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *