Benzin u SAD najskuplji u istoriji

1 komentar

Benzin u Sjedinjenim Američkim Državama nije bio skuplji nikada u istoriji. Nacionalni prosjek cijene goriva dostigao je rekord svih vremena od 4,17 dolara za galon, prema zvaničnim podacima.

Prosječna cijena goriva prošle nedjelje bila je nešto viša od četiri dolara po galonu, a njen rast je nastavljen usljed rusko-ukrajinskog sukoba. Prethodni istorijski maksimum zabilježen je u julu 2008. godine kada je benzin u SAD koštao 4,10 dolara za galon, prenosi CBS News.

Vozači u Kaliforniji suočeni su sa najvišim troškovima, sa prosječnom cenom od 5,44 dolara za galon. U okrugu Mono u toj američkoj državi cijene su više od šest dolara, a prosječna cijena na pumpama je 6,02 dolara za galon, prema Američkoj automobilskoj asocijaciji. Prosečna cijena u državi Njujork je 4,37 dolara za galon.

Cijene benzina u SAD iznosile su u prosjeku 1,94 dolara po galonu u aprilu 2020. godine, a kako je pandemija virusa Covid-19 uzimala maha one su rasle uporedo sa poskupljenjem sirove nafte. Do decembra prošle godine cijene benzina u Americi porasle su na 3,40 dolara za galon.

Istovremeno, cijene nafte porasle su za oko dva odsto od utorka, kada su SAD zabranile uvoz energenata iz Rusije. Cijena referentne Brent nafte dostigla je vrijednost od oko 131 dolar po barelu, dok se američkom naftom WTI trgovalo po cijeni od oko 126 dolara za barel, prema podacima specijalizovanog portala OilPrice.

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Da bi informacija bila novinarski kompletna, mogli ste napraviti klik na google i dodati jednu rečenicu: 1 galon = 3,79 litara. Čisto da ostali narod može porediti. Nije baš da se ovdje u galonima mjeri tečnost, pa da svi znaju koliko je to.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *