Šveđani izradili simulaciju: Kuda bi išao radioaktivni oblak

Dodajte komentar
NUklearna elektrana u Černobilju

Dinko Babić, s Instituta za medicinska istraživanja, gostovao je u Novom danu N1 i govorio o mogućim posljedicama dođe li do nuklearne katastrofe.

Pomno se prati i stanje u Ukrajini, rekao je.

“Mi smo dio jedne opšte evropske i svjetske mreže, ta mreža je nakon černobilske katastrofe izrazito gusta, svi je prate i mi preko mailova dobivamo najnovije podatke ako se radi o nečemu sumnjivom. Da se nešto dogodi, mi bismo mailom odmah dobili uputstva da se posvetimo tačno tome. Radioaktivnih materija ima jako puno i morate znati na šta se i kad koncentrisati”, rekao je.

“Neki dan smo dobili mail od kolega iz Švedske, ljudi koji se bave atmosferskim prilikama i koji su napravili simulaciju šta bi se dogodilo da dođe do curenja iz černobilske nuklearke i to je pokazalo da bi taj radioaktivni oblak otišao prvo malo južno pa bi onda otišao direktno na Moskvu”, rekao je Babić.

Na pitanje koliko bismo vremena imali da se pripremino se za eventualnu nuklearnu katastrofu, Babić je rekao da iskustva pokazuju da vremena zapravo – nema i da se treba pripremiti prije nego što se nešto dogodi. “Prema iskustvima iz Černobila i iz Fukushime, u zavisnosti od vremena, atmosferskim prilikama i sličnom, vremena za pripremu u tom trenutku kad se nešto dogodi nema, treba se pripremiti ranije, pogledati skloništa, pripremiti šta treba, pripremiti kalijum jodid i to je to. Javnost može biti mirna, mi radimo 24 sata dnevno i pratimo situaciju”, rekao je Babić.

Izvor: Poslovni dnevnik

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *