U Holandiji zbog pljačkaša manje bankomata

Dodajte komentar

U Holandiji je u posljednjih godinu dana uklonjeno 879 bankomata iz kojih građani mogu da dobiju gotovinu, i ostalo ih je samo 4.916, pokazuju podaci Holandske nacionalne banke.

U strahu od pljačke bankomata, banke ih isključuju ili demontiraju, te ih je za jednu trećinu manje nego prije dvije i po godine, prenio je sajt vijesti “Dač njuz”.

Vrijeme rada bankomata je takođe ograničeno i većina je isključena između 23 sata i šest ujutro.

Ta privremena mjera koja ima za cilj da obeshrabri pljačkaše, sada je pravilo. Samo bankomati u blizini noćnih lokala rade do dva sata ujutro.

“U kombinaciji sa drugim bezbjednosnim mjerama predostrožnosti, ova mjera je sredstvo odvraćanja“, rekla je za državnu RTV NOS Pegi Korstens, direktorka Geldmata koji je prošle godine preuzeo upravljanje bankomatima.

U Holandiji bi svaki građanin trebalo da ima pristup bankomatu na najviše pet kilometara od kuće. Oko 23 odsto svih transakcija u Holandiji je gotovinsko.

Korstens je rekla da je teško naći lokaciju za postavljanje bankomata, jer su vlasnici zgrada zabrinuti zbog potencijalne štete koju nanose lopovi minirajući te mašine da bi došli do novca.

Umjesto uličnih bankomata, Geldmat eksperimentiše sa uvođenjem posebnih malih lokala bez osoblja, ali sa kamerama i drugom sigurnosnom opremom. Očekuje se da će ih 15 biti otvoreno ove godine.

RTCG

TAGOVI: ,
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *