Sberbanka Banjaluka je sada banka Republike Srpske

Dodajte komentar

Vlada Republike Srpske uložiće 15 miliona maraka u Sberbanku Banjaluka i preuzeti je, saopšteno je na pres konferenciji koju su u Vladi RS održali predstavnici vlasti Srpske.

V.d. zamjenika direktora Agencije za bankarstvo RS Srđan Šuput rekao je da će Vlada Republike Srpske stati iza Sberbanke, te da će biti predstavljena određena rješenja.

„Jako je važno da imamo regulatora koji odlučuje sa Vladom, dobili smo i podršku Centralne banke BiH. Agencija za bankarstvo RS ima mehanizme i ona je to uradila. Apelujem na građane da ne paniče, novac postoji, a najvažnije sada je da sačuvamo stabilnost bankarskog sektora“, rekao je Šuput.

Dodao je da je sve urađeno u skladu sa zakonima i da će danas biti objelodanjene sve odluke, transparentno.

Ministar finansija RS Zora Vidović rekla je da je Agencija brzo reagovala i da se pokušava održati finansijski sistem stabilnim.

„Problem je uvezen, nije rezultat rada u RS. Agencija je preuzela što je trebala po zakonu. Vlada će stati iza banke, da zaštiti sve klijente, uložiće 15 miliona KM i preuzeće banku, tako da će nova banka biti bez sankcija, nastavićemo da radimo, klijenti nema potrebe da prave gužvu. Nova banka će raditi u skladu sa svim zakonima, biće likvidna, stabilna“, rekla je Vidovićeva i dodala da nema potrebe da građani dižu novac.

Dodala je da će ovim finansijski sistem biti održan stabilnim.

Član Predsjedništva BiH iz RS Milorad Dodik je rekao da je Vlada RS sada vlasnik banke, te da će menadžment banke nastaviti da radi.

„Ovo je sada banka Republike Srpske i odnos prema njoj je odnos prema Srpskoj. Ponosan sam na reakciju Agencije i ovo je jedna od nauspješnijih banaka. Ono što je Evropska centralna banka uradila je presedan i iz političkih razloga se obračunavaju. Banka u RS nastavlja da radi, i članovi moje porodice imaju ušteđevinu, nećemo je podizati, niko neće ostati bez novca, oni koji ne vjeruju biće u prilici da vide da smo u pravu“, rekao je Dodik i dodao da nije namjera da banka nestane.

Aleksandar Kesić, direktor Sberbanke u Banjaluci, izjavio je da mu je žao što su dovedeni u situaciju da upravljaju krizom za koju nisu odgovorni.

“Zaključno sa današnjim danom nemamo nikakvih problema sa isplatom novca. Naravno, nijedna banka ne može da izdrži stampedo. Ali, mjerama banke, Vlade i regulatora, sve pare će biti građanima isplaćene ako budi htjeli”, rekao je Kesić.

Kada je u pitanju preuzimanje banke od strane AIK banke, Kesić je rekao da taj proces nije doveden do kraja.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *