AIK banka Beograd postaje vlasnik Sberbanke u Srbiji

Dodajte komentar

Agroindustrijsko komercijalna banka AIK banka a.d. Beograd zaključila je sa Narodnom bankom Srbije (NBS) ugovor o sticanju akcija Sberbank Srbija a.d. Beograd po osnovu kojih će steći 100 odsto vlasništva u toj banci, saopštila je sinoć NBS.

„Transakcija prebacivanja akcija Sberbanke u vlasništvo AIK banke realizovaće se danas“, navedeno je u saopštenju.

Iako se poslovanje Sberbank Srbija dovodi u vezu sa aktuelnom krizom nastalom posle oružane agresije Rusije na Ukrajinu i skidanja ruskih finansijskih organizacija iz sistema SWIFT, AIK Banka, koja posluje u okviru MK Group, potpisala je prije tri mjeseca kupoprodajni ugovor o preuzimanju Sberbank Srbija a.d.

Promjenom o kojoj je danas izvjestio NBS, Sberbanka Srbija prestaje da bude dio bankarske grupe na čijem čelu je Sberbank Europe AG, Beč, Austrija i postaje dio domaće bankarske grupe.

„Imajući u vidu novonastale okolnosti koje se odnose na poslovanje dosadašnjeg akcionara iz Evropske unije, NBS je donijela rješenje o pokretanju postupka restrukturiranja Sberbanke čime je omogućeno da NBS neposredno proda njene akcije“, navedeno je u saopštenju NBS i dodato kako „širenjem poslovanja i kombinacijom svojih modela poslovanja, banke će biti u mogućnosti da ponude još kvalitetnije usluge svojim klijentima, spajajući stručnost i tehnologiju obje banke i njihovog dugogodišnjeg iskustva“.

Ovim sticanjem AIK povećava svoje tržišno učešće i postaje jedna od najvećih banaka u zemlji, navodi se još u saopštenju.

NBS je istakla da je je „Sberbanka visoko kapitalizovana i veoma likvidna banka, koja nema niti će imati poteškoća u izvršavanju svojih obaveza i čiji klijenti nemaju razloga za brigu, a prodajom banke klijenti Sberbank Srbija postaju dio jake domaće bankarske grupe“.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *