Zaboravni ste? Ovo je osam mogućih uzroka koji to izazivaju

Dodajte komentar

Ljudski mozak razvrstava, sprema i ponovo vraća po potrebi mnoštvo informacija koje svakodnevno upijamo. Ne čudi stoga što se povremeno javljaju “greške” zbog kojih zaboravljamo neke od stvari s kojima smo se susreli. Stanje postaje zabrinjavajuće samo kada se takve “epizode zaborava” krenu učestalo ponavljati.

Osam je razloga koji mogu uzrokovati da vam se pamćenje u posljednje vrijeme pogoršalo, piše Times of India.

1) Trajni stres ili zabrinutost mogu izazvati da se mozak osjeća umorno, što otežava fokusiranje i brigu o svakodnevnim poslovima.

2) Hronična depresija je povezana s kognitivnim oštećenjima pa stoga oni koji se bore s ovim problemom mogu imati i slabije pamćenje.

3) Slab kvalitet sna može takođe značajno uticati na vaše pamćenje. Spavanje pomaže pomlađivanju uma i jača opreznost.

4) Određeni lijekovi, poput antidepresiva ili lijekova protiv anksioznosti, kada se konzumiraju kontinuirano mogu takođe naštetiti problemima s pamćenjem.

5) Ozljeda glave može biti još jedan razlog za češće zaboravljanje stvari, zbog čega je važno da takve ozljede nastale u sportu ili u nekoj nesreći budu pravilno liječene.

6) Promjena nivoa hormona povezana s menopauzom može dovesti do promjene raspoloženja i problema sa spavanjem, a ponekad čak pogađa i pamćenje.

7) Nedovoljan unos određenih materija, poput vitamina B1 ili B12, može takođe doprinijeti slabljenju pamćenja. Stoga se preporućuje jesti nutritivno bogatu hranu jer ona može ojačati zdravlje vašeg mozga.

8) Preveliki unos alkohola usporava centralni nervni sistem i može ostaviti posljedice na pamćenje tokom vremena.

Izvor: Akta.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *