Svjetska banka mogla bi isplatiti pomoć Ukrajini već za nekoliko dana

Dodajte komentar

Predsjednik Svjetske banke David Malpas rekao je u nedjelju da bi kroz nekoliko dana mogli osigurati finansijsku podršku za Ukrajinu, a u utorak će šefovi finansija grupe G7 razgovarati i o dodatnoj pomoći toj zemlji.
“Banka preduzima sve što je u njenoj moći da podrži ukrajinski narod”, rekao je Malpass za CBS. “U ovom trenutku na raspolaganju nam je instrument pomoću kojega možemo djelovati u sljedećih nekoliko dana ako to bude potrebno, a po svemu sudeći, biće”, dodao je.

Malpas je o opcijama finansiranja Svjetske banke razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem. Čelnik Svjetske banke tada je rekao da banka priprema pomoć Ukrajini u iznosi od 350 miliona dolara.

Malpas je najavio da će se u utorak pridružiti virtuelnom sastanku ministara finansija i guvernera centralnih banaka zemalja grupe G7 te da će razgovarati o drugim opcijama i da “mogu odlučiti o tome koliko pomoći ide Ukrajini”.

Na sastanku će se raspravljati i o najnovijem talasu sankcija prema Rusiji kao što je isključivanje iz sistema SWIFT i neutralisanje 630 milijardi dolara deviznih rezervi ruske centralne banke.

Malpas je takođe naveo da Svjetska banka, s Međunarodnim monetarnim fondom raspravlja o tome kako pomoći i zemljama koje graniče s Ukrajinom, kao što su Rumunija i Moldavija, kako bi im se pružila podrška u prihvatu ukrajinskih izbjeglica.

Malpas je naveo kako će se finansijske sankcije prema Rusiji nažalost negativno odraziti na ruski narod.

“Sve ovo je tragedija za Ukrajince, njihove susjede, ali i za Ruse. Oni nisu izabrali rat”, istakao je.

seebiz

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *