Agencije za bankarstvo FBiH i RS preuzele upravljanje Sberbankom

Dodajte komentar

Na vanrednoj konferenciji za medije Agencije za bankarstvo FBiH je saopšteno da građani – korisnici Sberbank BH nemaju razloga za brigu jer ruskog elementa u ovoj banci u BiH više nema te da Agencija preuzima upravljanje ovom bankom.

“Agencija za bankarstvo FBiH će od danas upravljati Sberbankom BIH. Ovo radimo u cilju zaštite deponenata, cilju zaštite naših građana, naših firmi i naše države. Ove mjere nisu usmjerene ni protiv koga i imaju za cilj zaštite naših interesa i interesa BiH. Sberbank BH je zdrava banka, dobro kapitalizovana i dobro likvidna, te nismo željeli dozvoliti da vanjski faktori dovedu u pitanje poslovanje ove banke, deponente, radna mjesta…”, kazao je Jasmin Mahmuzić direktor Agencije za bankarstvo FBiH.

Kaže da su procijenili da bi dalje čekanje moglo dovesti u rizik ovu banku u BiH koja inače odlično posluje.

“Željeli smo otkloniti svaku vrstu rizika po banku. Ovo radimo da zaštitimo depozite. Vanjski rizik koji je postojao je na ovaj način otklonjen. Nemamo prijetnji sankcija po banku, nemamo prijetnju ukidanja iz SWIFT-a i ovako čuvamo depozite”, kazao je Mahmuzić.

Naglasio je da su svi depoziti građana osigurani i sigurni te je pozvao korisnike banke da imaju vjeru u sistem i da nemaju potrebe za brigom.

“Molimo deponente da imaju razumijevanja i vjeruju da je banka stabilna. Postoji fizičko ograničenje za svaki depozit, treba vremena da svako dobije novac. Dakle stvara se u tom slučaju nepotrebna panika i osjećaj da se nešto dešava, kada vidite veliki red ljudi. Klijenti mogu tražiti svoj novac, banka i bankomati će raditi normalno, online servisi će raditi normalno”, rekao je direktor Agencije Jasmin Mahmuzić.

I Agencija za bankarstvo Republike Srpske preuzela je upravljanje Sberbankom, u skladu sa zakonskom mogućnošću.

“Povodom novih finansijskih sankcija Evropske unije Rusiji, a samim tim i finansijskim instutucijama iz ove zemlje, uključujući Sberbanku koja posluje u RS-u, Agencija za bankarstvo Republike Srpske iskoristila je svoja zakonska ovlašćenja kao supervizor i donijela odluku da će oduzeti glasačka prava vlasništvu Sberbanke Banja Luka i tim činom Agencija i Republika Srpska preuzimaju upravljanje ovom bankom”, rekao je v.d. zamjenika direktora Agencije Srđan Šuput za RTRS.

Klix.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *