Tržište obveznica gubi povjerenje u sposobnost FED-a da ukroti inflaciju

Dodajte komentar

Naime, objavljena je većina rezultata za kraj 2021. godine i, sve u svemu, rezultati su izgledali solidno. Međutim, to nije bilo dovoljno da smiri nervozne investitore, koji su pod stresom zbog inflacije, Federalnih rezervi i potencijalne ruske invazije na Ukrajinu koja bi mogla poremetiti snabdijevanje energijom, piše CNN.

“Tržište jednostavno izgleda kao da želi da padne”, rekao je David Coombs, šef ulaganja u više sredstava u Rathbones.

Prema The Earnings Scoutu, rast zarade kompanija S&P 500 prati 28 posto u četvrtom kvartalu 2021. u poređenju sa istim periodom 2020. godine. To je znatno iznad trogodišnjeg prosjeka. Gotovo 85 posto kompanija u indeksu je prijavilo rezultate, ali investitori su u velikoj mjeri odbacili ove dobitke i umjesto toga se hvataju za neizvjesnost o budućnosti.

“Zadržali smo se još dva ili tri mjeseca – do sljedeće sezone zarada”, rekao je Coombs.

U ovom trenutku, većina investitora se slaže da je Fed iza krivulje u borbi protiv inflacije i očekuju da će centralna banka snažno intervenisati na sastanku sljedećeg mjeseca. Koliko će tačno kreatori politike ići, ostaje da se vidi.

Prinosi na obveznice kreću se suprotno cijenama

David Bianco, glavni investicionii direktor DWS-a za Ameriku, rekao je da je njegova najveća briga, sada kada se sezona zarada privodi kraju, hoće li rasprodaja državnih obveznica zahuktati i poremetiti šire tržište.

“Ono čega se zaista bojim je da tržište obveznica gubi povjerenje u sposobnost Fed-a da ukroti inflaciju i smanji je u razumnom vremenskom periodu”, rekao je Bianco.

Prinosi na obveznice kreću se suprotno cijenama. Dakle, ako investitori počnu da dampinguju desetogodišnje američke trezorske obveznice i rast prinosa, to bi učinilo da deonice izgledaju manje atraktivno i povećalo bi pritisak na prodaju.

Tu je i situacija na ukrajinskoj granici. Iako su investitori poslednjih godina bili skloni odbaciti geopolitiku, to se promijenilo posljednjih sedmica.

Prema Coombsu, da su se tenzije između Rusije i Ukrajine povećavale “pre 18 mjeseci ili dvije godine, vjerovatno bi to uglavnom bilo ignorisano”. Umjesto toga, to je još jedan razlog za pesimizam — posebno zbog uticajne uloge Rusije kao dobavljača nafte i gasa.

Rast cijena energije bio je veliki doprinos očekivanjima inflacije, koju Fed pomno prati.

“To komplikuje njihovu računicu”, rekao je Bianco.

Do sada je jasno da je inflacija u januaru bila usijana. Potrošačke cijene, mjerene indeksom potrošačkih cijena, porasle su 7,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, što je najbrži rast u četiri decenije. Cijene proizvođača skočile su za 9,7 posto.

Povećanje kamatne stope

Najnoviji Indeks cijena ličnih izdataka za potrošnju stiže krajem sedmice. Kao omiljena mjera inflacije Fed-a, mogla bi potresti dionice ako bude viša od očekivanog, što ukazuje na to da će centralna banka možda morati da bude agresivnija jer povećava kamatne stope po prvi put u nekoliko godina.

Šta slijedi? Erik Lundh, glavni ekonomista u The Conference Boardu, napisao je u kolumni za CNN Business prošle nedelje da bi inflacija “trebalo početi opadati uskoro”.

On misli da će godišnji podaci “početi da se smanjuju” u martu, kako problemi u lancu snabdijevanja budu popuštali, efekti varijante omikron nestaju i kupci u SAD-u počnu da troše više novca na usluge, a manje na robu.

“Potrošači se mogu malo utješiti znajući da velika povećanja cijena neće trajati zauvjek”, rekao je. Čini se da pandemija popušta, a i visoka inflacija će takođe.

Međutim, prema ekonomistima Citi-ja “pojavljuje se slika inflacije koja postaje ugrađena na nivoe koji su znatno iznad cilja”. Iako Fed ima za cilj inflaciju od 2 posto, banka očekuje da će indeks cijena PCE ostati na 5,1 posto za godinu do marta i blizu 3,8 posto do kraja 2022. godine.

Izvor: Blic

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *