CG nazadovala na listi ekonomskih sloboda

Dodajte komentar

Crna Gora je na listi globalnih ekonomskih sloboda američke Heritidž Fondacije zauzela 103. mjesto od ukupno 177 rangirane države.

Crna Gora se u prethodnom izvještaju nalazila na 80. poziciji od 178 zemalja, što znači da je nazadovala za 23 mjesta.

Kako se navodi u izvještaju, ukupna ocjena ekonomskih sloboda Crne Gore iznosi 57,8, što je 5,6 manje u odnosu na prethodni izvještaj.

“Crna Gora je rangirana na 41. mjestu među 45 zemalja u regionu Evrope, a njen ukupni rezultat je ispod regionalnog i svjetskog prosjeka”, navodi se u izvještaju u koji je agencija Mina-business imala uvid.

Napredak je prepoznat u oblasti imovinskih prava, poreskog opterećenja i monetarne slobode.

Pad je evidentiran u domenu efikasnosti pravosuđa, integriteta Vlade, državne potrošnje, fiskalnog zdravlja, kao i poslovnih, trgovinskih i sloboda na tržištu rada.

Na istom nivou ostale su investicione i finansijske slobode.

“Nažalost, petogodišnji rekord generalno solidne ekonomske slobode je potkopan. Crna Gora je zabilježila ukupni gubitak ekonomske slobode od 4,2 poena od 2017. godine i pala je iz kategorije umjereno slobodna u kategoriju uglavnom neslobodna“, navodi se u izvještaju.

Monetarna i sloboda trgovine i dalje pokazuju snagu, ali su efikasnost pravosuđa i integritet Vlade slabi.

Imovinska prava se, kako se dodaje, poštuju.

“Uprkos naporima da se ojača njegova nezavisnost, pravosuđe je i dalje podložno pritiscima vlade i pati od ozbiljnih nedostataka u transparentnosti, otvorenosti, profesionalizmu i odgovornosti”, navodi se u izvještaju.

Iako su strane investicije zvanično dobrodošle, režim ulaganja ostaje birokratski i podriva dinamičniji rast investicija.

Mali finansijski sektor je postepeno postao konkurentniji i raznovrsniji.

U izvještaju se navodi da je implementacija zakonskog okvira usvojenog 2006. godine za podsticanje privatizacije bila spora.

Malo uspjeha je postignuto u diversifikaciji izvan turizma, energetike i poljoprivrede.

“Vlada nastavlja da subvencioniše strateški važna državna preduzeća u oblastima energetike, saobraćaja i turizma”, dodaje se u izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *