Bankar podcast: Nina Drakić, prva žena na čelu Privredne komore Crne Gore

Dodajte komentar

U drugoj epizodi Bankar podcasta razgovarali smo sa Ninom Drakić, prvom ženom na čelu Privredne komore Crne Gore. Novu epizodu podcasta možete pogledati na našem Youtube kanalu na sljedećem linku:

U razgovoru koji je sa gospođom Drakić vodio novinar Marko Vukajlović dotakli smo se brojnih tema a u nastavku izdvajamo najzanimljivije detalje:

– Koja je poruka od Vas prema mladim ljudima?

Poruka prema mladim ljudima je to da ništa ne dolazi preko noći, da uvijek trebate da radite na sebi, da je napredak i uspjeh stalno sticanje znanja i stalno obrazovanje. Bez obzira na to iako jednog dana dosegnete to što je posljednja stepenica u formalnom obrazovanju trebate da radite na svom neformalnom obrazovanju svakodnevno jer što više učimo više smo svjesni da nam nedostaje znanja u određenoj oblasti.

– O stanju crnogorske ekonomije

Nakon pada u prvom kvartalu prethodne godine, u trećem i četvrtom kvartalu smo zabilježili značajan rast od 19, odnosno 25% ekonomije, što su očekivanja za četvrti kvartal. Tako da su procjene da je ekonomija u prethodnoj godini porasla između 13 i 15%.
U poređenju sa evropskim i svjetskim trendovima to nije u potpunosti povratak na stanje iz 2019. godine ali jeste značajan oporavak jer je naša ekonomija mnogo više pala u poređenju sa sličnim ekonomijama koje su kao i naša zavisne od turizma tako da je kriza pokazala ranjivost naše ekonomije i sve ono na čemu trebamo raditi u periodu pred nama.

– Privrednici i Evropa sad

Privrednici su imali dosta pitanja i nedoumica oko primjene propisa. U jednom setu donijeto skoro 15 poreskih propisa pa je sama njihova implementacija bila izazovna. Ima i sada izazova sa nekim manjim firmama. Poseban osvrt na one koji protestuju zbog nelojalne konkurencije. Zbog sive zone, odnosno poslovanja određenih poslovnih subjekata u sivoj zoni, u nefer položaju su oni koji posluju u skladu sa zakonom i koji moraju da plaćaju sve ono što su zahtjevi, odnosno poreski zakoni.
Trudimo se da budemo u stalnoj komunikaciji sa njima ali i sa donosiocima odluka kako bismo uspjeli da nađemo adekvatno i zadovoljavajuće rješenje.

– Privreda u Crnoj Gori u 2021. godini

Ono na čemu treba raditi je rješavanje izazova nelikvidnosti, siva ekonomija, poreski propisi ne samo u dijelu troškova rada već i neke izmjene u dijelu zakona o porezu na dobit. Ono što bi bilo dobro, a u smislu diversifikacije naše ekonomije i sve više ulaganja u proizvodne sektore, jeste da se oslobode od poreza na dobit ona privredna društva koja će reinvestirati u proizvodnju i u neke nove proizvodne pogone, zatim da se raspon same stope poreza na nepokretnosti smanji. Tu su poželjne i intervencije ka zakonu o PDV-u, pogotovo smanjenje stope poreza u turizmu što je dobar pokazatelj.
Takođe, u IT sektoru koji se takođe izdvaja kao važan za našu ekonomiju, treba raditi na daljem razvoju i na svemu onome što treba da podstakne razvoj sektora.

– O inflaciji

Sama korona kriza je izazvala brojne poremećaje na tržištu. Pojedine zemlje i pojedine destinacije koje su bile blokirane i gdje je bila zaustavljena proizvodnja nakon promjene talasa korone došlo je do promjene potražnje. Svako povećanje tražnje i smanjenje ponude izaziva poremećaje u cijenama što je izazvalo i poremećaj u cijenama na međunarodnom tržištu.
Mi, kao značajno otvorena i uvozno zavisna zemlja, smo tu inflaciju uvezli kroz uvoz različitih proizvoda i inputa i sve se to kroz multiplikativni efekat odrazilo kroz rast cijena na našem tržištu.
To generalno nije dobro za našu ekonomiju i standard naših građana ali to je nešto što trenutno ne možemo kontrolisati.
Činjanica je i da koristimo euro kao valutu, što znači da nemamo tu vrstu monetarne politike na koju možemo uticati.

Bankar podcast je podržala kompanija MTEL.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *