Evropi potrebno 65 miliona punjača do 2035.

Dodajte komentar
Prvi "kandidat" za Dacia EV - električni Renault-K-ZE

Evropa će imati 130 miliona električnih vozila na putevima do 2035. godine, navodi se u zajedničkom izvještaju kompanije Ernst & Young (EY) i industrijskog udruženja za električnu energiju Eurelectric.

Prema projekcijama iz izvještaja, evropska flota električnih vozila će porasti sa sadašnjeg broja od ispod 5 miliona na 65 miliona do 2030. godine, a potom će se udvostručiti u narednih pet godina.

Procjenjuje se da će kontinentu biti potrebno 65 miliona punjača za sve ove automobile, kamione i autobuse, a da će 85 odsto punjača biti instalirano u domovima vlasnika vozila.

Ubrzano prihvatanje električnih vozila u Evropi donosi izazove za elektrodistribucije. Prvi je izgradnja mreže od 9 miliona punjača izvan domova duž puteva, na radnim mjestima i flotnim stanicama za punjenje. Trenutno širom Evrope postoji oko 445.000 javnih konektora za punjenje baterija, navodi se u najnovijem izvještaju Bloomberga.

“Bilo nam je potrebno 10 godina da postavimo 400.000 punjača. Sada će nam biti potrebno oko 500.000 svake godine do 2030. i oko milion svake godine od 2030. do 2035”, izjavio je Serž Kol (Serge Colle), glavni analitičar EY za energiju i resurse.

EY procjenjuje da je cijena njihove izgradnje 62 milijarde dolara, dok će dodatne 72 milijarde dolara biti potrebne za instaliranje 56 miliona kućnih punjača. Povećanje proizvodnje električnih vozila poklapa se sa rastom proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, ali i elektrifikacijom sistema grejanja i sve većim brojem i intenziviranjem ekstremnih vremenskih događaja.

Pored širenja mreže za punjenje baterija, evropske elektrodistribucije moraće da obrate pažnju i na regulisanje većeg opterećenja u mrežama za prenos električne energije. Na koridorima koje predstavljaju auto-putevi, gdje vozači očekuju brze punjače, stručnjaci procjenjuju da bi pikovi opterećenja mogli da porastu za 90%. Ovakve situacije zahtijevaće postavljanje sisitema za skladištenje energije na licu mj miesta zasnovanih na solarnoj energiji.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *