Broj banaka u Srbiji i dalje veliki

Dodajte komentar

Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije (UBS) Vladimir Vasić izjavio je da će ukrupnjavanje banaka biti višestruko korisno za klijente, građane i privredu.

Vasić je za Politiku, odgovarajući na pitanje o promjenama na bankarskom tržištu Srbije u 2021. godini, rekao da banke kroz ulazak u veće sisteme unaprjeđjuju svoje proizvode i usluge, da je bogatija stručnost kojom raspolažu, kao i kreditni kapaciteti.

“Veće bankarske grupacije sada mogu da finansijski podrže mnogo obimnije projekte, a takođe i da se okrenu specifičnim vrstama kreditiranja, kao što je ulaganje u energetsku efikasnost i zelene izvore energije”, naveo je Vasić.

Ukazao je da mogućnost banaka znatno zavisi i od pristupa dugoročnim izvorima finansirnja, kako bi rok finansiranja bio u skladu sa ekonomskim vijekom same investicije.

Odgovarajući na pitanje da li će na tržištu Srbije uopšte biti mjesta za male banke, Vasić je rekao da je broj banaka na tržištu i dalje veliki, veći od optimalnog i da je zato gotovo izvjesno da će se tendencija konsolidacije nastaviti i u narednom periodu.

“U uslovima niskih kamatnih stopa i jake konkurencije, tržište određuje koji broj banaka je realan i optimalan”, naglasio je. Dodao je da će, nakon nekoliko integracija u proteklom periodu, uključujući ovu godinu, biti 21 banka na tržištu.

Prema podacima NBS, u prvih 10 mjeseci 2021. godine sa dobitkom je poslovalo 20 banaka, dok su četiri poslovale sa gubitkom.

Izvor: Politika

TAGOVI:
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *