Bidenova administracija priprema američke banke za moguće sankcije Rusiji

Dodajte komentar

Viši dužnosnici iz Bidenove administracije razgovarali su s predstavnicima najvećih američkih banaka, Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase & Co. i Goldman Sachs o mogućim sankcijama protiv Rusije, objavio je američki “Bloomberg”

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena razgovarala je s najvećim američkim bankama o mogućim sankcijama protiv Rusije u slučaju invazije na Ukrajinu, prenosi Anadolu Agency (AA).

Viši zvaničnik iz Bidenove administracije razgovarali su s predstavnicima najvećih američkih banaka, Citigroup, Bank of America, JPMorgan Chase & Co. i Goldman Sachs o mogućim sankcijama protiv Rusije, objavio je američki “Bloomberg”.

Bidenova administracija podijelila je s bankama zabrinutost hoće li sankcije protiv Rusije stvoriti slične probleme iz 2018. godine, poput poremećaja u globalnom lancu opskrbe aluminijem i porasta cijena od 30 posto.

Bidenova administracija razmatra sankcije protiv velikih ruskih banaka i državnih kompanija, objavio je takođe “Wall Street Journal”.

Iako nema konačne odluke o tome koje banke će biti sankcionisane u slučaju ruske invazije na Ukrajinu, postoji nekoliko najvećih ruskih državnih banaka, poput VTB banke, a ciljaju se ključni sektori koji izvoze naprednu mikroelektroniku.

Sankcije na ruski izvoz nafte i gasa i isključenje Moskve iz globalnog SWIFT sistema za sada nisu na dnevnom redu, tvrdi jedan američki zvaničnik.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *