Wall Street bilježi oštar pad glavnih indeksa

Dodajte komentar

Glavni indeksi Njujorške berze bilježe trenutno velike gubitke, na polovini trgovačkog dana po američkom vremenu, nakon što je Goldman Sachs objavio izvještaj o kvartalnoj dobiti koji je razočarao investitore i pošto su prinosi na državne obveznice skočili na maksimume iz vremena Covid-19 ere.

Industrijski indeks Dow Jones je potonuo za oko 640 poena ili za 1,8 odsto, opšti indeks S&P 500 je pao za 1,95 procenata, a tehnološki Nasdaq Composite za 2,3 odsto, izvještava CNBC, a prenosi novosadski Dnevnik.

Investiciona banka Goldman Sachs saopštila je da je u četvrtom kvartalu prošle godine ostvarila profit od 3,9 milijardi dolara, ili 10,81 dolara po akciji. Analitičari su, međutim, predviđali dobit od 4,1 milijardu dolara, ili 11,70 dolara po akciji.

Prema izvještaju, operativni troškovi Goldman Sachs-a porasli su za 23 odsto zbog povećanja plata zaposlenih na Wall Street-u , navodi američki medij.

Sektor tehnoloških kompanija vrlo je osjetljiv na kretanje kamatnih stopa, a nekoliko zvaničnika FED-a je poručilo da bi se kamatne stope mogle povećati već u martu.

Osim toga, objavljeno je da je inflacija u Sjedinjenim Američkim Državama u decembru prošle godine dostigla nivo od sedam odsto, najviše u gotovo četiri decenije, a već nedjeljama unazad iz FED-a poručuju da će preduzeti sve što je potrebno da se inflacija zaustavi.

Analitičari procjenjuju da bi tada kamate u martu mogle biti povećane 0,25 procenata, a potom još u dva ili tri navrata do kraja godine.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *