Sport i biznis: Fudbalski agenti zaradili 444,6 miliona eura

Dodajte komentar

Fudbalski  agenti zaradili su ove godine 444.6 miliona eura na transferima fudbalera, što je više nego u prethodnoj godini, uprkos padu potrošnje na transfere, objavila je FIFA u izvještaju objavljenom u srijedu.

U odnosu na prošlu godinu zarade fudbalskih agenata i savjetnika porasle su za 0.7 posto.

Fudbalski agenti u Engleskoj zaradili su najviše novca na račun svojih klijenata. U džep su spremili 118.3 miliona eura, a slijedi Njemačka sa 74.5 miliona eura. Treća je Italija (65.7), četvrta Španija (31), pa Francuska (26.6) i Portugal (25.7)…

Međunarodna fudbalska federacija (FIFA) je još u avgustu objavila da su provizije fudbalskih agenata u posljednjoj deceniji iznosile čak 3.11 milijardi eura.

Rukovodilac Fifine pravne službe Emilio Garcia Silvero istakao je kako agenti igraju važnu ulogu u svijetu fudbala, ali da žele eliminisati novčane disparitete koje zarađuju u transferima fudbalera.

Fifa je prije nekog vremena najavila da će u prvoj polovini iduće godine donijeti nove propise za agente fudbalera. Tako bi naknade agenata bile bi ograničene na 10% svih plaćanja vezanih uz transfer i 3% plaće igrača za usluge igraču.

“Nadamo se da će novi propisi osigurati veću transparentnost u ovom sistemu,” rekao je Garcia Silvero.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *