Razmjena podataka Malte i Crne Gore pomaže istragu u aferi “Možura”

Dodajte komentar

Vlada Crne Gore, na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i potpredsjednikom Dritanom Abazovićem, uspostavila je kontakt sa kolegama sa Malte u cilju razmjene podataka vezanih za međunarodnu korupcionašku aferu “Možura”.

Prema informacijama koje je dobio portal PRESS, Abazović je nakon sastanka sa Metjuom Karuanom Galicijom, sinom ubijene malteške istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije inicirao uspostavljanje kontakta sa Vladom Malte u cilju razmjene podataka.

Radi se o podacima koji u dva smjera mogu da pomognu istragu ovog važnog slučaja. U prilog dobre saradnje na ovom predmetu ide i situacija da je premijer Malte Robert Abela pod pritiskom Međudržavnog tijela za sprečavanje pranja novca FATF (Financial Action Task Force), koje je tu državu stavilo na listu za pojačani nadzor, odnosno, takozvanu sivu listu, zbog pranja novca. Upravo Abela uoči novih izbora na Malti treba da pokaže saradnju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Sa druge strane, vlasti u Crnoj Gori koje imaju problem sa neadekvatnim postupanjem tužilaštva, imaju veliki interes da se afera “Možura” rasvijetli. Radi se o projektu gradnje vjetroelektrane (VE) na brdu, između Bara i Ulcinja, koji je pod istragom Evropske policijske službe Europol i policijskih organa države Malte u okviru istrage ubistva poznate malteške istraživačke novinarke.

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) je 19. oktobra 2017. godine formiralo predmet u vezi sa gradnjom vjetroelektrana (VE) na Možuri, nakon što je u medijima objavljeno da su Budvanin Vladimir Popović i državljanin Španije Karlas Kol Palou tužili kompaniju “Fersa Energia Renovables” i nekoliko kompanija iz BWP grupe, jer im nijesu isplatili proviziju za ugovoreni posao sa Vladom oko izgradnje VE.

Popović i Palou su u tom postupku tvrdili da su prevareni i ukazivali na korupciju visokih državnih funkcionera.

“Dan” je tokom prošle godine objavio nekoliko istraživačkih tekstova u vezi korupcionaškog projekta Možura, koji su urađeni u partnerstvu sa malteškim medijom “The Shift News”.

Istraživanje je između ostalog otkrilo da je Vlada Crne Gore u dva saziva – prvo 28. decembra 2015. godine, kada je premijer bio Milo Đukanović, a potom i 28. novembra 2016. godine, kada je na njenom čelu bio premijer Duško Marković, usvojila dva izvještaja u kojima je krila da je misteriozna ofšor kompanija sa Sejšelskih ostrva “Cifidex limited”, pošto je platila 3,5 miliona eura, postala vlasnik projekta “Možura”.

Radi se o kompaniji koja je predmet istrage ubijene novinarke. Takođe, istraživanje je otkrilo i transakcije podgoričke firme Đukanovićevog prijatelja i poslovnog saradnika – biznismena Tomislava Čelebića sa kompanijom “Cifidex limited”, koja je dobila novac od kompanije iz Dubaija “17 Bleck”, čiji je vlasnik Jorgen Fenek, glavni osumnjičeni da je organizovao ubistvo malteške novinarke.

Izvor: Dan.co.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *